Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000 η αγορά ΙΡΟ

Η διεθνής αγορά των αρχικών δημόσιων εγγραφών διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000 παρά τη μείωση στην αξία των αμερικανικών ΙΡΟ. Το συνολικό ποσόν που αντλήθηκε από τις χρηματιστηριακές αγορές εφέτος διαμορφώθηκε σε 170 δισ. δολ. σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το 2004.

του Robert Orr στο Λονδίνο

Η διεθνής αγορά των αρχικών δημόσιων εγγραφών διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, παρά τη μείωση στην αξία των αμερικανικών ΙΡΟ.

Το συνολικό ποσόν που αντλήθηκε από τις χρηματιστηριακές αγορές εφέτος διαμορφώθηκε σε 170 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το 2004, σύμφωνα με την εταιρία στατιστικών αναλύσεων Dealogic.

Ο Rupert Hume-Kendall, επικεφαλής χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για τη Μerrill Lynch, αναφέρει ότι οι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην ενίσχυση της αγοράς ΙΡΟ είναι οι έντονες επενδύσεις από ομίλους private equity και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη.

Κλασικά παραδείγματα αυτής της τάσης ήταν τα ΙΡΟ των κρατικών Electricite de France -της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής παγκοσμίως εδώ και μια πενταετία- και της Gaz de France.

Στην Αγγλία, η κυβέρνηση έδωσε εντός της εβδομάδας το ”πράσινο φως” για το ΙΡΟ, ύψους 1,1 δισ. στερλινών, της Qinetiq, του εργαστηρίου υψηλής τεχνολογίας του υπουργείου Άμυνας. ”Οι ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές έχουν αποτελέσει το πεδίο για υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις των οίκων private equity, ενώ έχουν αποτελέσει και ευκαιρία χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις”, σχολιάζει ο κ. Hume-Kendall.

Ενώ ο όγκος των ευρωπαϊκών ΙΡΟ σημειώνει εκτίναξη κατά 66%, στα 62,6 δισ. δολ., τα αντίστοιχα μεγέθη στις ΗΠΑ εμφανίζονται μειωμένα κατά 14%, στα 44 δισ. δολ. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι διάφορες πολυεθνικές εταιρίες επέλεξαν το Λονδίνο αντί της Νέας Υόρκης για τη δημόσια εγγραφή τους.

Ο Tony Fry, επικεφαλής κεφαλαιαγορών για την KPMG της Αγγλίας, επισημαίνει ότι η μετακίνηση αυτή οφείλεται και στις νομοθετικές επιβαρύνσεις που υφίστανται οι εταιρίες που εισάγονται στις αμερικανικές αγορές. ”Οι ΗΠΑ έχουν γίνει μια έντονα νομοθετημένη αγορά και αυτό ανησυχεί τις επιχειρήσεις. Μια σειρά εταιριών που θα επέλεγαν τις ΗΠΑ, κατέληξαν στην Αγγλία και λογικά αυτό θα συνεχιστεί”, τόνισε.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v