Σύγχυση με τα μεγέθη των αμερικανικών επιχειρήσεων

Τα πρόσφατα κέρδη της Cisco ενισχύθηκαν κατά 13,5% ή κατά 8% σε ετήσια βάση; Ή μήπως υποχώρησαν τελικά κατά 10%; Οι νέοι κανόνες για το πώς καταχωρούνται τα stock options αναμένεται να προκαλέσουν σύγχυση στη Wall Street στις αρχές του νέου έτους, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να αντιληφθούν τα μεγέθη, τη στιγμή που και οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τον συνυπολογισμό ή όχι των stock options που χορηγούνται στους εργαζόμενους των εταιριών.

του Richard Waters στο Σαν Φρανσίσκο

Τα πρόσφατα κέρδη της Cisco ενισχύθηκαν κατά 13,5% ή κατά 8% σε ετήσια βάση; Ή μήπως υποχώρησαν τελικά κατά 10%;

Οι νέοι κανόνες για το πώς καταχωρούνται τα stock options αναμένεται να προκαλέσουν σύγχυση στη Wall Street στις αρχές του νέου έτους, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να αντιληφθούν τα μεγέθη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό επενδυτών που απλώς θα αγνοούν τα νέα νούμερα. Ορισμένοι προειδοποιούν ότι αυτό θα υπονομεύσει τις επιπτώσεις της λογιστικής μεταβολής, η οποία χρειάστηκε 10 χρόνια για να εφαρμοστεί και επιβάλλει στις επιχειρήσεις να αφαιρούν το κόστος των options των εργαζομένων από τα κέρδη που ανακοινώνουν.

Ο Bob Williams, αναλυτής της Lehman Brothers, σχολιάζει χαρακτηριστικά για τις αλλαγές: ”Θα γίνει χαμός”.

Ο Rick Sherlund, αναλυτής της Goldman Sachs και μέλος του Financial Accounting Standard Board τονίζει: ”Στην καλύτερη περίπτωση, θα επέλθει σύγχυση στους επενδυτές”.

Η όλη σύγχυση εκτιμάται ότι θα πλήξει περισσότερο τις εταιρίες τεχνολογίας, δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης stock options για την επιβράβευση των εργαζομένων τους. Για τις περισσότερες αμερικανικές εταιρίες οι οικονομικές χρήσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο και οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την αρχή του νέου έτους.

Διάφορες τράπεζες της Wall Street έχουν εκδώσει οδηγίες στους αναλυτές τους, ζητώντας τους να συνυπολογίσουν τα κόστη από τα options στις οικονομικές αναλύσεις των εταιριών που καλύπτουν.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αναλύσεις τους θα βασίζονται στα προηγούμενα μεγέθη, εξαιρουμένων των stock options.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v