Οι αμοιβές των στελεχών, ”καυτή πατάτα” του 2006

Με απειλές για εκδιώξεις στελεχών και μελών των επιτροπών αποζημιώσεων απειλούν οι αμερικανικές μετοχικές ενώσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια, για τις ”καλπάζουσες” αμοιβές των στελεχών. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην επερχόμενη περίοδο γενικών συνελεύσεων των εταιριών στις ΗΠΑ. Στο 30% η αύξηση της μέσης αμοιβής διευθύνοντα συμβούλου το 2004.

του Andrew Parker στη Νέα Υόρκη

Οι επενδυτές σχεδιάζουν να αναδείξουν τις αμοιβές των στελεχών των επιχειρήσεων ως το βασικό ζήτημα διαλόγου στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιριών, την ερχόμενη άνοιξη.

Οι νέες αποδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού ενίσχυσης των εταιρικών αμοιβών σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό για τα πακέτα αποζημίωσης ορισμένων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, έχει οδηγήσει το ζήτημα στην κορυφή των ανησυχιών των επενδυτών.

Η ένωση AFSCME, η οποία ελέγχει συνταξιοδοτικό ταμείο αξίας 800 εκατ. δολ. ζητά ψήφιση από τους μετόχους επί των αμοιβών των στελεχών, στις γενικές συνελεύσεις για το 2006 των Bancorp, Merrill Lynch, Bank of America, Home Depot και Countrywide Financial.

H ένωση υποστηρίζει πως έχει διαπιστώσει υπερβολικές πληρωμές σε αυτές τις εταιρίες και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να προσπαθήσει να εκδιώξει τα μέλη στις επιτροπές αποζημιώσεων εάν δεν προχωρήσουν σε βήματα σύνδεσης των εταιρικών αμοιβών με την απόδοση της επιχείρησης.

Η Alyssa Ellsworth, γενική διευθύντρια του Council of International Investors, τα μέλη του οποίου είναι funds με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 3 τρισ. δολ. επισημαίνει ότι οι εταιρικές αποζημιώσεις θα είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει εντός του 2006.

Η μέση συνολική αποζημίωση των διευθυνόντων συμβούλων αυξήθηκε κατά 30% το 2004, σύμφωνα με επισκόπηση σε 1.522 στελέχη από την Corporate Library, έναν φορέα εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο εκνευρισμός των επενδυτών ξέσπασε εφέτος στη Morgan Stanley. Οι μέτοχοι της εταιρίας εξοργίστηκαν με τον Philip Purcell, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας που αποχώρησε τον Ιούνιο, όταν αποφάσισε αύξηση της αμοιβής του κατά 45% το 2004, αν και τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ενισχύθηκαν μόλις κατά 18%. Ο ίδιος αποχώρησε από την εταιρία με αποζημίωση 44 εκατ. δολ. συν μετοχική αποζημίωση ύψους 62 εκατ. δολ.

Ο Christopher Cox, νέος πρόεδρος της Securities and Exchange Commission, τονίζει στους Financial Times ότι η ευθυγράμμιση των εταιρικών αμοιβών με την απόδοση της εταιρίας είναι δουλειά των διοικητικών συμβουλίων των ίδιων των επιχειρήσεων και ότι οι προτάσεις της SEC αφορούν μόνο τον τομέα των αποκαλύψεων των αμοιβών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v