Νέα τροπή στην πολύκροτη δίκη της Enron

Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον των Kenneth Lay και Jeffrey Skilling, των δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Enron, έλαβε νέα τροπή την Τετάρτη, όταν ο Richard Causey, ο επικεφαλής του λογιστικού τμήματος του ομίλου, δήλωσε ένοχος σε μετοχική απάτη και συμφώνησε να καταθέσει εναντίον των πρώην αφεντικών του.

της Aline van Duyn στη Νέα Υόρκη

Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον των Kenneth Lay και Jeffrey Skilling, των δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Enron, έλαβε νέα τροπή από την Τετάρτη, όταν ο Richard Causey, ο επικεφαλής του λογιστικού τμήματος του ομίλου, δήλωσε ένοχος σε μετοχική απάτη και συμφώνησε να καταθέσει εναντίον των πρώην αφεντικών του.

Ο αρμόδιος δικαστής ανέβαλε την έναρξη της πολύκροτης δίκης κατά δύο ακόμη εβδομάδες, έως τις 30 Ιανουαρίου, μετά την αλλαγή στάσης του κ. Causey. O Daniel Alonso, πρώην εισαγγελέας και πλέον δικηγόρος της Kaye Scholer, σχολίασε: ”Είναι άσχημη εξέλιξη για τους κ. Lay και Skilling. Εάν ο Causey δεν είχε πληροφορίες που καταδικάζουν τους δύο άντρες, η κυβέρνηση δεν θα έκανε συμφωνία μαζί του”.

Ο κ. Causey είχε δηλώσει αθώος σε 36 κατηγορίες για αξιόποινες πράξεις πριν από δύο χρόνια, μετά την κατάρρευση το 2001 της εταιρίας ενεργειακών futures με αποκαλύψεις για χρήση πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων που έκρυβαν τα χρέη της και βελτίωναν την εικόνα της κερδοφορίας της.

Η χρεοκοπία της Enron αποτέλεσε την πρώτη σε μια σειρά εταιρικών σκανδάλων που οδήγησαν στην αλλαγή της νομοθεσίας και σε πολύ σκληρότερες ποινές για τα ποινικά αδικήματα των στελεχών. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να τιμωρήσει τα στελέχη της Enron.

Ωστόσο, έχει σημειώσει επιτυχίες σε αυτό τον τομέα, εξασφαλίζοντας την καταδίκη του Bernie Ebbers, του πρώην επικεφαλής της WorldCom, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε φυλάκιση 25 ετών.

Στη διαβόητη δίκη της Enron, ο κ. Skilling, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, βαρύνεται με κατηγορίες για απάτη, σύσταση συνωμοσίας, ψευδείς αναφορές στους ορκωτούς λογιστές και insider trading. Ο κ. Lay, ιδρυτής της εταιρίας, βαρύνεται με τις κατηγορίες απάτης και σύστασης συνωμοσίας.

Ο κ. Causey συμφώνησε να εκτίσει επταετή ποινή φυλάκισης και να επιστρέψει 1,25 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση, ενώ εάν οι εισαγγελικές αρχές μείνουν ικανοποιημένες από τη συνεργασία του, η ποινή φυλάκισης θα μειωθεί στα πέντε χρόνια.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v