S&P 500 - μουσουλμανικά funds: σημειώσατε 2

Σε ένα έτος που ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει ενισχυθεί κατά μόλις 5%, οι επενδυτές θα είχαν πράξει καλύτερα εάν επένδυαν σύμφωνα με τις αρχές του Κορανίου. Μεταξύ των ολίγων αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων που τοποθετούνται με βάση θρησκευτικές πεποιθήσεις, το μουσουλμανικό fund Amana Growth απέδωσε 22% στο έτος.

της Deborah Brewster στη Νέα Υόρκη

Σε ένα έτος που ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει ενισχυθεί κατά μόλις 5%, οι επενδυτές θα είχαν πράξει καλύτερα εάν επένδυαν σύμφωνα με τις αρχές του Κορανίου.

Μεταξύ των ολίγων αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων που τοποθετούνται με βάση θρησκευτικές πεποιθήσεις, τα βασικά μουσουλμανικά funds των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει όλα τα αμοιβαία που επενδύουν σύμφωνα με τις αρχές των καθολικών, των πρεσβυτεριανών και των ευαγγελιστών. Στην πραγματικότητα, με το μουσουλμανικό fund Amana Growth να αποδίδει 22% στο έτος, ξεπερνούν σε αποδόσεις σχεδόν όλα τα αμοιβαία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lipper.

Το Amana Growth και το ”αδελφό” fund Amana Income αποφεύγουν τις επενδύσεις σε οποιαδήποτε εταιρία αποκομίζει ποσοστό άνω του 5% των εσόδων της από αλκοόλ, καπνό, πορνογραφία, τζόγο ή τις πωλήσεις χοιρινού. Το Amana Growth πούλησε τις μετοχές της Albertson’s, μιας αλυσίδας παντοπωλείων, όταν οι πωλήσεις αλκοόλ πλησίασαν το 5% των συνολικών της εσόδων. Οι απαγορεύσεις για έντοκο δανεισμό που περιλαμβάνονται στο Κοράνι έχουν αποκλείσει επίσης τις επενδύσεις σε οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό ίδρυμα. Τα funds έχουν μεγάλες θέσεις στις Apple, Qualcomm και Adobe.

Ένα ακόμη fund που στοχεύει στη μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα των ΗΠΑ, το Allied Dow Islamic Index, απέδωσε μόλις 6,9% στο έτος. Επενδύει ένα ποσοστό 80% των κεφαλαίων του σε εταιρίες του Dow Jones και τα υπόλοιπα υπόκεινται σε ”ενεργητική” διαχείριση.

Η εταιρία διαχείρισης Timothy Plan, η οποία απευθύνεται κυρίως σε ευαγγελιστές, έχει μια σειρά funds τα οποία αποφεύγουν το αλκοόλ, τον καπνό, τον τζόγο, τις εκτρώσεις, την πορνογραφία αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που οι διαφημίσεις τους εμπεριέχουν σεξ ή βία. Το βασικό της fund, το Large to Midcap Value Fund, καταγράφει απόδοση 17,5% εφέτος, μετά από αρκετά χρόνια υποαπόδοσης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v