Η... ”μαγεία” του ράλι του Αϊ-Βασίλη

Για τις χρηματιστηριακές αγορές, υπάρχει όντως ο Αϊ-Βασίλης. Σε μια αποδοτική αγορά που λειτουργεί με βάση τη λογική, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάτι σαν χριστουγεννιάτικο ράλι. Όμως υπάρχει και είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένα κλισέ που επικαλούνται οι χρηματιστηριακοί συντάκτες για να εξηγήσουν μια κίνηση στις τιμές των μετοχών σε μια μέρα χαμηλού όγκου συναλλαγών και ελάχιστων ειδήσεων.

του Tony Tassell

Για τις χρηματιστηριακές αγορές, υπάρχει όντως ο Αϊ-Βασίλης. Σε μια αποδοτική αγορά που λειτουργεί με βάση τη λογική, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάτι σαν χριστουγεννιάτικο ράλι. Όμως υπάρχει. Είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένα κλισέ που επικαλούνται οι χρηματιστηριακοί συντάκτες για να εξηγήσουν μια κίνηση στις τιμές των μετοχών σε μια μέρα χαμηλού όγκου συναλλαγών και ελάχιστων ειδήσεων.

Η επιμονή της εποχιακής τάσης της ανόδου στις χρηματιστηριακές αγορές τις ημέρες των εορτών είναι εντυπωσιακή αλλά εξηγείται δύσκολα.

Ο David Schwartz, ιστορικός των χρηματιστηριακών αγορών, επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να εξετάζουν μαζί την περίοδο των Χριστουγέννων και τις αρχές του νέου έτους. ”Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το χριστουγεννιάτικο ράλι σταματά με τον χαιρετισμό της βασίλισσας της Αγγλίας, αλλά συνεχίζεται στο νέο έτος”, εξηγεί.

Ο κ. Schwartz επισημαίνει ότι από το 1935 η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά ενισχύεται στην περίοδο μεταξύ 11 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου στο 80% των ετών, με τη μέση ενίσχυση να διαμορφώνεται στο 2,7%, ενώ η τάση εμφανίζεται ισχυρότερη με την πάροδο των χρόνων. Τα τελευταία 23 χρόνια έχει σημειωθεί εορταστικό ράλι στα 20, ή στο 87% των περιπτώσεων.

”Στον κόσμο των επενδύσεων, αυτό είναι σαφώς μια ξεκάθαρη τάση”, αναφέρει. Στην εφετινή εορταστική περίοδο από τις 11 Δεκεμβρίου, ο δείκτης FTSE All-Share έχει ήδη ενισχυθεί κατά 1,7%.

Για τους αναλυτές που στηρίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη, όλα αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν. Δεν υπάρχουν κάποιες αμιγώς οικονομικές αιτίες που οι μετοχές αποδίδουν καλύτερα τα Χριστούγεννα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Αυτή η ανωμαλία θα μπορούσε να αποδοθεί στην τύχη ή σε σύμπτωση.

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, οι επενδυτές τοποθετούν τα ρευστά τους διαθέσιμα στην αγορά. Ελάχιστοι ”ενεργητικοί” διαχειριστές κεφαλαίων θα ήθελαν να βρεθούν να κρατούν υψηλά ποσοστά ρευστού στα αποτελέσματα χρήσης. Άλλωστε, πληρώνονται για να διαχειρίζονται τα χρήματα. Εάν δεν μπορούν να βρουν πού να τα τοποθετήσουν, οι επενδυτές απομακρύνονται.

Ένας ακόμη λόγος θα μπορούσε να είναι η επενδυτική ψυχολογία. Καθώς ολοκληρώνεται το έτος, είναι φυσικό να αναλογίζονται το επόμενο και να τοποθετούνται αναλόγως.

Όμως, για τους τεχνικούς αναλυτές, οι οποίοι αγνοούν τους θεμελιώδεις παράγοντες και εξετάζουν μόνο τις κινήσεις των τιμών, το ”ράλι του Αϊ-Βασίλη” είναι η πιο ξεκάθαρη εποχιακή τάση. Ακόμη και το παμπάλαιο κλισέ ”πούλα το Μάιο και πήγαινε διακοπές, επίστρεψε και τοποθετήσου στις αρχές Σεπτεμβρίου”, σύμφωνα με τον κ. Schwartz, έχει επαληθευτεί μόλις στο 50% των περιπτώσεων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v