Δυο Ferrari για μένα, παρακαλώ

Ταξίδια, ακριβά αυτοκίνητα, χαβιάρι και... πλαστικές εγχειρήσεις είναι τα δώρα που έχουν αποφασίσει να κάνουν στον εαυτό τους οι τραπεζίτες και τα στελέχη της Wall Street, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα παχυλά εφετινά bonus. Αλήθεια, τι δώρα κάνατε στον εαυτό σας για τις γιορτές; Πριν κάνετε click, θυμηθείτε ότι η ζήλια είναι κολάσιμο αμάρτημα...

της Julie Earle-Levine

Καινούργια Bentley Continental GT -check. Δείπνο με φουά γκρα για 50 άτομα -check. Νέο ρετιρέ στο Μανχάταν -check. Μια εβδομάδα σε βίλα με ιδιωτική παραλία στην ακτή Cacoa της Βραζιλίας -check.

Οι άνθρωποι της Wall Street έχουν αποφασίσει να κάνουν πολλά δώρα στον εαυτό τους σε αυτή την εορταστική περίοδο. Χάρη στα εντυπωσιακά κέρδη των επενδυτικών τραπεζών, τα υψηλότερα bonus των τελευταίων ετών -από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως 20 εκατ. δολ.- αναμένεται να εισρεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών και, αν και οι περισσότεροι τραπεζίτες, traders και hedge funds δεν θα λάβουν τα bonus πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, πολλοί έχουν προβεί σε ανάλογες δαπάνες, οι οποίες εκτιμώνται στα 17 δισ. δολάρια.

Τι αγοράζουν; Ρωτήσαμε τους ειδικούς, ενώ τα ονόματα των στελεχών δεν περιλαμβάνονται για ευνόητους λόγους.

Ξεκινάμε με ταξίδια. Σύμφωνα με τον Nathaniel Waring, πρόεδρο της ταξιδιωτικής εταιρίας Cox & Kings, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου έχει κλείσει ταξίδι μιας εβδομάδας στη Βραζιλία, αξίας 100.000 δολαρίων, για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, με διαμονή σε σουίτα στην Copacabana, ενώ αμέσως μετά τα σχέδιά του περιλαμβάνουν άμεση μετάβαση με ιδιωτικό τζετ στο θέρετρο Txai στο Bahai και διαμονή σε παραλιακή βίλα.

Ένας άλλος τραπεζίτης από τη Νέα Υόρκη δαπάνησε 70.000 δολάρια σε ένα 10ήμερο ”πακέτο” που περιλαμβάνει διαμονή στο Ritz Carlton και κρουαζιέρα για δύο. Ένα νεότερο στέλεχος είχε κλείσει δωμάτια αξίας 600 δολαρίων τη βραδιά στο La Samanna, ένα πολυτελές θέρετρο στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες, και αφού έμαθε το bonus που θα έπαιρνε, άλλαξε την κράτηση για δωμάτια αξίας 2.700 δολαρίων τη βραδιά.

Μετά, είναι τα λίφτινγκ. Ο Neil Sadick, δερματολόγος και πλαστικός χειρούργος στο Μανχάταν, επισημαίνει: ”Πολλοί παίρνουν τα bonus τους και κάνουν καλή δουλειά εδώ -λιποαναρροφήσεις και προσθετικές μαλλιών. Ξοδεύουν από 500 έως 10.000 δολάρια ανά διαδικασία. Πολλοί είναι τακτικοί πελάτες, ηλικίας από 30 έως 60 ετών.

”Είναι τραπεζίτες, traders, στελέχη που θέλουν να δείχνουν νεότεροι, είτε στη δουλειά τους είτε επειδή τους το ζήτησε η δεύτερη γυναίκα τους”, εξηγεί ο Sadick.

Μια ακόμη δημοφιλής πολυτέλεια είναι το φαγητό. Στo Petrossian, κάτι αντίστοιχο του ”Tiffany’s”, με ειδίκευση στο χαβιάρι beluga, τα στελέχη αγοράζουν χαβιάρι για τον εαυτό τους και για δώρα -κάτι που δεν θα ακουγόταν και τόσο υπερβολικό, εάν δεν γνωρίζετε ότι πρόσφατα απαγορεύτηκε το χαβιάρι beluga στις ΗΠΑ και εκτινάχθηκε η τιμή του. ”Ένας τραπεζίτης αγόρασε μόλις ένα κιλό χαβιάρι beluga και 50 γραμμάρια περσικό χαβιάρι τύπου Imperial Special Reserve, έναντι 11.400 δολαρίων”, τονίζει ο υπάλληλος στο μαγαζί.

Φυσικά, από μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα αυτοκίνητα. Ο Maurizio Parlato, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ferrari Βόρειας Αμερικής, αναφέρει: ”Παρατηρούμε έντονη αύξηση της ζήτησης τον τελευταίο μήνα και καθώς τα αυτοκίνητά μας προπαραγγέλνονται με λίστα αναμονής 1-2 ετών, η επίπτωση στις πωλήσεις μας είναι τεράστια”. Το αυτοκίνητο που προτιμούν είναι το F430 Coupe (αρχική τιμή: 170.045 δολάρια) αλλά και η νέα Ferrari Superamerica, ένα διθέσιο καμπριολέ. ”Πολλοί από τους πελάτες μας πληρώνουν σε μετρητά”.

Ισχυρό ενδιαφέρον σημειώνεται τόσο για την Porsche Cayman που κυκλοφορεί εντός του Ιανουαρίου, όσο και για την Bentley Continental GT (175.000 δολάρια), σύμφωνα με τον Brian Miller, γενικό διευθυντή της Manhattan Motorcars. ”Όλοι θέλουν την Bentley. Έχουμε πουλήσει ήδη 200 αυτοκίνητα εφέτος και έχουμε 30 νέες παραγγελίες το Δεκέμβριο. Επίσης, έχουμε κυριολεκτικά ξεπουλήσει όλες τις Lamporghini” (τιμή: 170.000-200.000 δολάρια).

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v