Θα συνεχιστεί η ”λάμψη” των αναδυόμενων αγορών;

Εντός του 2005, αναδύθηκαν στο προσκήνιο οι αναδυόμενες αγορές. Σε δολάρια, οι ρωσικές μετοχές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 80%, ενώ η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν κερδίσει 46,6% και 44,2% αντίστοιχα. Tα χρηματιστήρια Κορέας και Τουρκίας κερδίζουν 52% ενώ οι μετοχές της Ινδίας εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 36%. Θα συνεχιστεί το ράλι εντός του 2006 ή θα ακολουθήσει ύφεση;

του John Authers

Εντός του έτους που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, αναδύθηκαν στο προσκήνιο οι αναδυόμενες αγορές. Σε δολάρια, οι ρωσικές μετοχές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 80% ενώ η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν κερδίσει 46,6% και 44,2% αντίστοιχα (λαμβάνοντας στήριξη και από την ανατίμηση των νομισμάτων έναντι του δολαρίου). Tα χρηματιστήρια Κορέας και Τουρκίας κερδίζουν 52% ενώ οι μετοχές της Ινδίας ενισχύονται κατά 36%.

Η μοναδική αναδυόμενη αγορά που δεν ακολούθησε την τάση είναι της Κίνας με τους δυο δείκτες, στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν να υποχωρούν στο έτος.

Η εικόνα των ομολόγων είναι επίσης θετική, με τη συνολική απόδοση του δείκτη JP Morgan EMBI+ να αποδίδει 10,74% στο έτος.

Στο παρελθόν, τα ράλι των αναδυόμενων αγορών συνήθως κατέληγαν σε χρηματιστηριακές υφέσεις, με τις πιο εντυπωσιακές να πραγματοποιούνται στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Επίσης, είναι δεδομένο ότι οι εφετινές αποδόσεις δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται επ’ άπειρον. Όμως υπάρχουν καλοί λόγοι για να ελπίζει κανείς ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να αποφύγουν την ύφεση;

Έκθεση του Kingsmill Bond της Deutsche Bank τονίζει ότι η απόδοση των αναδυόμενων αγορών συνδέεται άμεσα με το ρίσκο, την οικονομική ανάπτυξη και την εγχώρια ισοτιμία. Αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των σχολιαστών, ότι τα χαμηλά επιτόκια και οι χαμηλές αποδόσεις στις ΗΠΑ είναι ο κινητήριος μοχλός της ζήτησης για μετοχές στις αναδυόμενες αγορές.

Η Deutsche διαπιστώνει ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες είναι λιγότερο καθοριστικοί, όπως το πετρέλαιο, η ρευστότητα στις αγορές και οι εγχώριες ομολογιακές αποδόσεις και τις διεθνείς ισοτιμίες. Εάν ευσταθούν τα συμπεράσματα της τράπεζας, είναι θετικό για την αποφυγή της ύφεσης, καθώς μια ενίσχυση του δολαρίου ή υποχώρηση του πετρελαίου θα προκαλέσει μικρότερη ζημιά στις αναδυόμενες αγορές από ότι προβλέπεται από τους αναλυτές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v