Αναθεωρείται η σχέση ομολόγων-μετοχών;

Τι έχει μείνει από τη σχέση μεταξύ των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των χρηματιστηριακών αγορών; Ιστορικά, η συσχέτιση είναι ξεκάθαρη. Οι χαμηλότερες ομολογιακές αποδόσεις επιτρέπουν υψηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ceteris paribus, οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές μετοχών. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η σχέση αυτή δεν επιβεβαιώνεται. Μήπως έχει έλθει η ώρα για αναθεώρηση;

του John Authers στη Νέα Υόρκη

Τι έχει μείνει από τη σχέση μεταξύ των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των χρηματιστηριακών αγορών; Ιστορικά, η συσχέτιση είναι ξεκάθαρη. Οι χαμηλότερες ομολογιακές αποδόσεις επιτρέπουν υψηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ceteris paribus, οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές μετοχών.

Η σχέση έχει διαταραχθεί. Η ύφεση στις χρηματιστηριακές αγορές το 2002 έλαβε χώρα τη στιγμή που η αμερικανική Federal Reserve μείωνε τα επιτόκια, ενώ στους τελευταίους 18 μήνες που η πολιτική της Fed έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 11%.

Ακόμη πιο πρόσφατα, τον Αύγουστο, ο δείκτης S&P 500 διαμορφωνόταν περίπου στις 1.200 μονάδες, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 4%. Η επακόλουθη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε την ομολογιακή απόδοση στο 4,49%, αλλά ο S&P 500 έχει ενισχυθεί στις 1.268 μονάδες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο James Paulsen, της Wells Capital Management, αναφέρει: ”Θεωρούμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα οδηγηθεί πλέον του 5%, την ίδια στιγμή που ο S&P 500 θα ξεπερνά τις 1.300 μονάδες για τον ίδιο λόγο -συνεχείς αποδείξεις για καλύτερη του αναμενομένου εικόνα τόσο στο μακροοικονομικό μέτωπο όσο και σε αυτό της εταιρικής κερδοφορίας”.

Ίσως η εξαίρεση στον κανόνα να μην είναι τα τελευταία χρόνια, αλλά τα χρόνια που προηγήθηκαν. Τα Ρ/Ε στον δείκτη S&P 500 διαμορφώνονταν σε εξωφρενικά επίπεδα όταν η σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων διακόπηκε. To Ρ/Ε του δείκτη ξεπερνούσε το 60 στις αρχές του 2002. Ακόμη και όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη των μετοχών, το μέγεθος διαμορφωνόταν πάνω από το 30.

Τον Αύγουστο, τα Ρ/Ε αντέδρασαν στην ενίσχυση των ομολογιακών αποδόσεων, υποχωρώντας από το 20 στο 19 -μια παραδοσιακή σχέση. Όμως, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ, υπήρξε ελεύθερο πεδίο για άνοδο των τιμών των τίτλων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για το 2006, καθώς θα επανέλθει η παραδοσιακή σχέση μεταξύ Ρ/Ε και ομολογιακών αποδόσεων, ενώ οι τελευταίες θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v