ΗΠΑ: O νόμος περί δωροδοκίας και οι ξένες εταιρίες

Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους νόμους των ΗΠΑ είναι ο Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) ο οποίος αναφέρει ρητώς ότι απαγορεύεται η δωροδοκία ξένων κυβερνητικών αξιωματούχων με σκοπό την ανάληψη έργων. Αυτό που καθιστά επίμαχη την εν λόγω νομοθεσία είναι ότι νομοθετεί τις πρακτικές ακόμη και των μη αμερικανικών εταιριών, αρκεί να είναι εισηγμένες στις αγορές των ΗΠΑ.

του Richard Cassin

Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους νόμους των ΗΠΑ είναι ο Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) ο οποίος αναφέρει ρητώς ότι απαγορεύεται η δωροδοκία ξένων κυβερνητικών αξιωματούχων για την ανάληψη έργων.

Αυτό που καθιστά επίμαχη την εν λόγω νομοθεσία είναι ότι νομοθετεί τις πρακτικές ακόμη και των μη αμερικανικών εταιριών και ιδιωτών.

Για παράδειγμα, ο FCPA εφαρμόζεται άμεσα σε περισσότερες από 50 κινεζικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η CNOOC, η ASAT Holdings, η China Telecom, η China Life Insurance και η Shanda Interactive, καθώς οι μετοχές των εν λόγω εταιριών διαπραγματεύονται στις αμερικανικές αγορές. Οι ενέργειες αυτών των εταιριών -ακόμη και στην Κίνα ή σε τρίτες χώρες- εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του FCPA.

Οι κυρώσεις για μια παραβίαση της εν λόγω νομοθεσίας αντιστοιχούν σε επιχειρηματική ”θανατική ποινή”. Η εταιρία που εμπλέκεται στην παράνομη ενέργεια μπορεί να δεχτεί πρόστιμο έως και 2 εκατ. δολ. ή ένα ποσόν, διπλάσιο από το όφελος που προσπαθούσε να καρπωθεί όταν πραγματοποίησε τη δωροδοκία ενώ τα στελέχη της, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι μέτοχοι της εταιρίας μπορούν να δεχτούν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ο μόνος τρόπος που μια εταιρία μπορεί να προστατευθεί προκαταβολικά από μια πιθανή παραβίαση του FCPA είναι να έχει ένα ”επαρκές πρόγραμμα συμμόρφωσης”. Αυτό μπορεί να γλιτώσει μια εταιρία από το 95% των ποινών που προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με το US Sentencing Guidelines, το εγχειρίδιο που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί δικαστές όταν αποφασίζουν για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, ένα ”επαρκές πρόγραμμα συμμόρφωσης” οφείλει να έχει έξι βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, η εταιρία οφείλει να έχει γραπτές πολιτικές συμμόρφωσης που απαγορεύουν ξεκάθαρα τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων και να εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζομένους, συνεργάτες και πράκτορες.

Δεύτερον, οι γραπτές πολιτικές στο ζήτημα πρέπει να μεταδίδονται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Τρίτον, η συμμόρφωση πρέπει να διασφαλίζεται με υψηλό επίπεδο εποπτείας. Η απαγόρευση διεφθαρμένης συμπεριφοράς αποτελεί ευθύνη των ανώτερων κλιμακίων της εταιρίας.

Τέταρτον, το πρόγραμμα συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνει εποπτεία και διαδικασίες ελέγχου και αναφορών ακόμη και σε περιπτώσεις υποψίας για παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνονται προβλέψεις προστασίας για τα άτομα που κάνουν τις αναφορές.

Πέμπτον, η εταιρία οφείλει να επιβάλλει διαρκώς τα πρότυπα συμμόρφωσης. Κάθε υποψία παραβίασης των πολιτικών της εταιρίας για την καταπολέμηση της δωροδοκίας πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της χώρας που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Έκτον, η εταιρία οφείλει να αντιδρά σε κάθε ενδεχόμενη παραβίαση της πολιτικής εναντίον της δωροδοκίας. Η αντίδραση πρέπει να περιλαμβάνει διερεύνηση της παρανομίας και, αναλόγως των συμπερασμάτων, η τιμωρία του παραβάτη και η αναφορά της παραβίασης στις αμερικανικές αρχές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v