Κατηγορίες inside trading στον πρώην CEO της Qwest

Ο Joseph Nacchio, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Qwest Communications, βαρύνεται με 42 κατηγορίες που σχετίζονται με inside trading αναφορικά με τη διάθεση μετοχών αξίας 100,8 εκατ. δολ. της πάλαι ποτέ κραταιάς τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.

του Paul Taylor στη Νέα Υόρκη

Ο Joseph Nacchio, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Qwest Communications, βαρύνεται με 42 κατηγορίες που σχετίζονται με inside trading αναφορικά με τη διάθεση μετοχών αξίας 100,8 εκατ. δολ. της πάλαι ποτέ κραταιάς τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.

Ο κ. Nacchio, 55 ετών, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έχει παρανομήσει. Είναι ο τελευταίος μιας σειράς υψηλόβαθμων στελεχών στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζει κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται με ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ”φούσκας” των μετοχών Ιnternet.

Ο Berbard Ebbers, πρώην διευθύνων σύμβουλος της WorldCom, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης τον Ιούλιο, για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης απάτης στην αμερικανική ιστορία, ενώ η δίκη των Kenneth Lay και Jeffrey Skilling, των στελεχών της Enron, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα.

Οι κατηγορίες εναντίον του κ. Nacchio, οι οποίες απαγγέλθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντένβερ, είναι αποτέλεσμα τριετούς διερεύνησης στην Qwest και την προηγούμενη διοίκηση από εισαγγελείς και τη Securities and Exchange Commission.

Εν τω μεταξύ, η SEC είχε μηνύσει τον κ. Nacchio το Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι ενορχήστρωσε απάτη ύψους 3 δισ. δολ. στην Qwest στην περίοδο 1999-2002, όταν εκδιώχθηκε μετά το ”σκάσιμο της φούσκας” στη μετοχή της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.

Βασισμένη σε προβλέψεις για συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, η μετοχή της Qwest διαμορφωνόταν στα 64,50 δολάρια το Μάρτιο του 2000, με την αποτίμηση της εταιρίας να ανέρχεται σε 108 δισ. δολ.

Ο κ. Nacchio είχε αξιοποιήσει την αισιοδοξία των επενδυτών για να προχωρήσει σε μια σειρά ”ακριβών” εξαγορών, φορτώνοντας την επιχείρηση με χρέη για να χρηματοδοτήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v