Τα εταιρικά μερίσματα θα διπλασιαστούν έως το 2010

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να καταβάλλουν τουλάχιστον το ήμισυ της συνολικής τους κερδοφορίας ως μερίσματα έως το 2010, ως αποτέλεσμα των πιέσεων από τους μετόχους, σύμφωνα με έκθεση της Eaton Vance. Στην παρούσα φάση, ο λόγος μερισμάτων προς εταιρική κερδοφορία διαμορφώνεται στο 32%, πολύ χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο.

της Rebecca Knight στη Βοστόνη

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να καταβάλλουν τουλάχιστον το ήμισυ της συνολικής τους κερδοφορίας ως μερίσματα έως το 2010, ως αποτέλεσμα των πιέσεων από τους μετόχους, σύμφωνα με έκθεση της Eaton Vance, της εταιρίας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο όμιλος περιμένει αύξηση του μέσου εταιρικού μερίσματος κατά 60% στην επόμενη τετραετία. Ο λόγος μερισμάτων προς εταιρική κερδοφορία, ο οποίος διαμορφώνεται στην παρούσα φάση στο 32%, είναι πολύ χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο. Από το 1936, ο λόγος των πληρωμών σε μερίσματα διαμορφώνεται στο 53,5%, σύμφωνα με την Standard & Poor’s. Η Eaton Vance προβλέπει ότι θα ενισχυθεί στο 50% έως το 2010.

Η Judith Saryan, η οποία διαχειρίζεται αμοιβαίο κεφάλαιο της Eaton Vance, δήλωσε: ”Οι επιχειρήσεις παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και πρέπει να εξετάσουν τι θα τις κάνουν. Πολλές επανεξετάζουν τα μερίσματα λόγω και των απαιτήσεων των μετόχων”.

Το 1980, 469 εταιρίες του δείκτη S&P 500 κατέβαλαν μέρισμα. Αυτό το νούμερο διαμορφώθηκε σε χαμηλό-ρεκόρ το 2002, με μόλις 351 εταιρίες να πληρώνουν μέρισμα. ”Οι εταιρίες σκέφτονταν: Γιατί να πληρώνουμε μέρισμα όταν η μετοχή ανεβαίνει;”, σχολιάζει ο Howard Silverblatt, αναλυτής της S&P. Στο ανώτατο σημείο της χρηματιστηριακής ”φούσκας”, το Μάρτιο του 2000, η μερισματική απόδοση στο δείκτη S&P 500 υποχωρούσε στο 1,12% έναντι ιστορικού μέσου όρου στο 3,92%.

Όμως ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταβάλλουν μέρισμα για πρώτη φορά ή αυξάνουν το μέρισμά τους, άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Εφέτος, 306 εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Safeway, η American Standard, η Time Warner και, την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft, αρχίζουν, επανέρχονται ή αυξάνουν το μέρισμα εφέτος, έναντι 267 επιχειρήσεων το 2004 και 236 εταιριών το 2003, σύμφωνα με την S&P.

Τα ποσά που καταβάλλονται επίσης ενισχύονται ενώ το 2004 ήταν η καλύτερη χρονιά για τα μερίσματα από το 1977, με το μέσο μέρισμα εταιρίας του S&P 500 να ενισχύεται κατά 15,3%. Η μερισματική απόδοση του δείκτη διαμορφώνεται στο 1,83% στην παρούσα φάση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v