Lex: Εκδόσεις μετοχών

Κάποιοι μύθοι χρειάζονται απλώς κάποιους που θα τους πιστέψουν για να μετατραπούν σε πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές έχουν πιστέψει πως μετά από πολλά χρόνια αραίωσης ο απόλυτος αριθμός των μετοχών μειώνεται εντός του 2005, το απειλούμενο είδος είναι οι ίδιοι και όχι οι τίτλοι.

Κάποιοι μύθοι χρειάζονται απλώς κάποιους που θα τους πιστέψουν για να μετατραπούν σε πραγματικότητα. Το αντίθετο είναι η πραγματικότητα στους ισχυρισμούς ότι οι μετοχές τελούν υπό εξαφάνιση.

Σίγουρα, εντός του 2005 έλαβαν χώρα πολλά εντυπωσιακά deals. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι συναλλαγές σε ρευστό αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των εξαγορών και συγχωνεύσεων εφέτος. Με τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων να εμφανίζονται ισχυροί, έχουν αυξηθεί οι επαναγορές ιδίων μετοχών.

Ωστόσο, η καθαρή επίπτωση των επαναγορών είναι συνήθως μικρή. Ένας μεγάλος αριθμός των σχετικών κινήσεων που ανακοινώνεται δεν πραγματοποιείται ποτέ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών που ολοκληρώνονται να αντισταθμίζεται από την αραίωση που προκύπτει από τα μετοχικά options.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Dresdner Kleinwort Wasserstein, μόλις το 20% των ανακοινωμένων προγραμμάτων επαναγορών έχει μεταφραστεί σε καθαρές αγορές, από το 1987. Το ποσοστό ενισχύθηκε πρόσφατα στο 35%-40%, αλλά ακόμη και έτσι οι επαναγορές απλώς ευθυγραμμίζονται με τα χαμηλά αμερικανικά μερίσματα ως μέθοδος επιστροφής χρημάτων στους μετόχους.

Μια απλή προσέγγιση θα ήταν η μελέτη του λόγου των χρηματιστηριακών κεφαλαιοποιήσεων προς τις τιμές των μετοχών. Για τις ΗΠΑ, αυτό δείχνει μια ετήσια αραίωση της τάξεως του 2,6% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και μια συρρίκνωση μόλις στο 0,2% για το 2005. Με αυτόν το ρυθμό, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αντισταθμίσουν την αραίωση που έχει πραγματοποιηθεί από το 1975. Μέχρι στιγμής πάντως, οι μετοχές δεν μοιάζουν με είδος που απειλείται - σε αντίθεση με τους επενδυτές που τοποθετούνται με βάση αυτόν το μύθο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v