Lex: Επενδυτικές Τράπεζες

Η καλύτερη μέθοδος για να επωφεληθεί κάποιος από τις οικονομικές συμβουλές είναι να τις δίνει - κι αυτό έγινε εμφανές όσο ποτέ το 2005. Ηταν ένα έτος-ρεκόρ για τις επενδυτικές τράπεζες, όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα αποτελέσματα της Goldman Sachs και της Bear Stearns.

Η καλύτερη μέθοδος για να επωφεληθεί κάποιος από τις οικονομικές συμβουλές είναι να τις δίνει - κι αυτό έγινε εμφανές όσο ποτέ το 2005.

Ηταν ένα έτος-ρεκόρ για τις επενδυτικές τράπεζες, όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα αποτελέσματα της Goldman Sachs και της Bear Stearns, των τελευταίων επενδυτικών οίκων που ανακοίνωσαν βελτίωση δραστηριοτήτων καθώς κλείνει το έτος.

Οι αυξημένες ορέξεις αφενός των επιχειρηματιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις και αφετέρου των επενδυτών για μετοχές συμπίπτουν μάλιστα με μια απρόσμενα ανθεκτική αγορά επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.

Αυτά τα στοιχεία δημιούργησαν την ελπίδα ότι το πτωτικό γύρισμα που βίωσε ο κλάδος θα μείνει μια μακρινή ανάμνηση, αλλά δυστυχώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για τις τράπεζες.

Η Goldman, για παράδειγμα, υπερασπίστηκε επιτυχώς την κορυφαία θέση της μεταξύ των επιχειρηματικών συμβούλων, μολονότι έστρεψε το ενδιαφέρον στις μικρότερες εταιρίες και τους οίκους ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο τα καθαρά επενδυτικά τραπεζικά έσοδα για το 2005 έχουν αυξηθεί μόλις 35% από το ναδίρ του 2003, παρά την πολύ ταχύτερη ανάπτυξη στις εκδόσεις νέων μετοχών και τους όγκους εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει πολλές μεταβολές, που βέβαια δεν είναι νέες, αλλά πάντως παραμένουν ανησυχητικές. Οι περισσότεροι επίλεκτοι εταιρικοί πελάτες έχουν στήσει πλέον ομάδες εξαγορών και συγχωνεύσεων εντός των εταιριών τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι CEOs θα σταματήσουν να ζητούν υπηρεσίες συμβούλων από τους οίκους, γιατί οι διευθυντές φημίζονται για το γεγονός ότι προτιμούν να ακούν συμβουλές ”από έξω”. Σημαίνει όμως ότι οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πλέον πολύ περισσότερο να διαφυλάξουν την αξία τους.

Μια λύση θα ήταν να διακινδυνεύσει μια τράπεζα τα χρήματά της ακόμη περισσότερο, είτε μέσω δανείων είτε μέσω συναλλακτικής δραστηριότητας είτε με επενδύσεις τύπου private equity.

Το πρόβλημα είναι ότι με τέτοιες κινήσεις όχι μόνο γίνεται δυσκολότερη η διαχείριση των αντικρουόμενων συμφερόντων, αλλά εν τέλει διασπείρονται και οι επιστροφές επενδυμένου κεφαλαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, για τους επενδυτές τουλάχιστον, η κατάσταση δύσκολα θα βελτιωθεί.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v