Τι θα κάνει το δολάριο το 2006;

Εάν υπάρχουν κάποιες συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις αγορές συναλλάγματος το 2006, είναι ότι το δολάριο θα ενισχυθεί στις αρχές του έτους και θα υποχωρήσει αργότερα. Όπως σχολιάζει και ο Stephen Jen της Morgan Stanley: ”Δεν γνωρίζω ούτε έναν πελάτη που να μην έχει αυτή την άποψη. Αυτό έχει αρχίσει να με ανησυχεί”.

του Philip Coggan

Εάν υπάρχουν κάποιες συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις αγορές συναλλάγματος το 2006, είναι ότι το δολάριο θα ενισχυθεί στις αρχές του έτους και θα υποχωρήσει αργότερα. Όπως σχολιάζει και ο Stephen Jen της Morgan Stanley: ”Δεν γνωρίζω ούτε έναν πελάτη που να μην έχει αυτή την άποψη. Αυτό έχει αρχίσει να με ανησυχεί”.

Οι αγορές συναλλάγματος φαίνονται να κατασταλάζουν σε περιόδους, στις οποίες κυριαρχεί μια αντίληψη, που καταλήγει να είναι ευνοϊκή ως προς ένα από τα τρία βασικά νομίσματα της αγοράς, έναντι των άλλων δυο. Στην αρχή της δεκαετίας, η αντίληψη ήταν ότι οι ΗΠΑ έχουν ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Αυτό είχε οδηγήσει τους επενδυτές σε προτίμηση αμερικανικών ομολόγων και μετοχών, κάτι που είχε οδηγήσει το δολάριο σε ισχυρότερα επίπεδα.

Το 2003 και το 2004, το ζήτημα στο οποίο προσηλώθηκαν οι επενδυτές ήταν το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ανησυχίες ότι οι ξένοι επενδυτές θα κουράζονταν να το χρηματοδοτούν. Μέσα σε αυτή την περίοδο, το δολάριο υποχώρησε.

Καθώς μπαίναμε στο 2005, οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν ότι θα συνεχιζόταν η αδυναμία του δολαρίου. Όμως το ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι αγορές άλλαξε και πάλι. Ίσως αυτό συνέβη γιατί οι επενδυτές βαρέθηκαν να ακούν τα σενάρια για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, ιδίως από τη στιγμή που δεν εμφανίστηκαν κάποια σημάδια απροθυμίας των ξένων να το χρηματοδοτούν. Ίσως πάλι ήταν ότι τα αμερικανικά επιτόκια ξεπέρασαν τα επιτόκια της ευρωζώνης, παρέχοντας στήριξη στο δολάριο και μειώνοντας τη διάθεση των επενδυτών να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό νόμισμα ως βάση για το ”carry trade”.

Αυτή η εικόνα της στήριξης από τα επιτόκια δείχνει να καθοδηγεί και τις εκτιμήσεις για το δολάριο στο επόμενο έτος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2006, κάπου μεταξύ 4,5-5%. Σε αυτό το σημείο, η ελκυστικότητα του δολαρίου θα αρχίσει να εξασθενεί, ιδίως εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων.

Οπότε, πώς μπορεί να κάνει λάθος η πλειοψηφία; Μια πιθανότητα είναι ότι το δολάριο θα υποχωρήσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν το ανώτατο σημείο στα αμερικανικά επιτόκια.

Στο άλλο άκρο, οι επενδυτές ίσως έχουν υποτιμήσει το εκτιμώμενο ανώτατο επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων και να έχουν υπερεκτιμήσει την ικανότητα της ΕΚΤ να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη: προσοχή στην ισχυρή υποχώρηση της γαλλικής βιομηχανικής παραγωγής. Εν τω μεταξύ, το δολάριο έχει ακόμη δυναμική και ενδέχεται να ξεγελάσει τους επενδυτές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v