Οι αγορές έλαβαν το μήνυμα

Οι αγορές απορρόφησαν ατάραχες την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε τα χνάρια της αμερικανικής Federal Reserve και είχε στείλει προκαταβολικά σινιάλα. Μία από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αύξηση επιτοκίων της ευρωζώνης είναι η ενίσχυση των πιέσεων προς το γεν.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι αγορές απορρόφησαν ατάραχες την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε τα χνάρια της αμερικανικής Federal Reserve και είχε στείλει προκαταβολικά σινιάλα.

Αυτό που θα ήθελαν πραγματικά να γνωρίζουν οι επενδυτές την Πέμπτη είναι εάν η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το δρόμο που χαράσσει η Fed και από άλλη σκοπιά, ξεκινώντας ένα μεγάλο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων. Τα νέα ήταν ενθαρρυντικά, αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, άφησε στον εαυτό του το περιθώριο να συσφίξει περαιτέρω της νομισματική πολιτική της ευρωζώνης εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές μπορούν ακόμη να περιμένουν ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον οι ίδιες κινήσεις από Fed και ΕΚΤ, με τα αμερικανικά επιτόκια να φθάνουν σε ανώτατο σημείο στα επίπεδα του 4,75%-5% και τα επιτόκια της ευρωζώνης να ενισχύονται στο 2,5%-2,75%. Ως εκ τούτου, το δολάριο θα πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη από πλευράς απόδοσης στο ορατό μέλλον.

Ο ήπιος τόνος του κ. Trichet θα πρέπει να καθησυχάσει και τους επενδυτές που φοβήθηκαν ότι η ΕΚΤ δρα πρόωρα (όπως έκανε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη δεκαετία του ’90, ”σκοτώνοντας” την ανάπτυξη), προχωρώντας σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής με περιορισμένα μόνο σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Ως αποτέλεσμα, οι χρηματιστηριακές αγορές μπόρεσαν να κινηθούν έντονα ανοδικά την Πέμπτη, παρά την αύξηση των επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν υπεραποδώσει σημαντικά έναντι της Wall Street εφέτος, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην αντίθεση στις ενέργειες των Fed και ΕΚΤ. H υποχώρηση του ευρώ στον απόηχο των σχολίων του κ. Trichet θα βοηθήσει το κλίμα της αγοράς, δείχνοντας ότι, ανεξαρτήτως της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, οι εξαγωγείς της Ευρώπης δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Μία επίπτωση από την κίνηση της ΕΚΤ ίσως είναι η ενίσχυση των πιέσεων στο γεν. Πολλοί επενδυτές επιχειρούν μια εκδοχή του ”carry trade”, δανειζόμενοι με χαμηλά επιτόκια και επενδύοντας σε αξιόγραφα με υψηλότερη απόδοση. Το δολάριο είχε αποτελέσει σε κάποια φάση τη βάση του ”carry trade” αλλά όχι πια, χάρη στην πολιτική σύσφιξης της Fed και την εφετινή ισχύ του νομίσματος. Το ευρώ ήταν μια πιθανή βάση γι’ αυτές τις συναλλαγές, αλλά με τα επιτόκια της ευρωζώνης να ενισχύονται, το γεν -με μηδενικά επιτόκια και πτωτική ισοτιμία- είναι μια προφανής επιλογή.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v