Lex: Ελληνικές τράπεζες

Την έντονη ανάπτυξη της τελευταίας τριετίας για τις ελληνικές τράπεζες υπερτονίζει σε σχόλιό του ο Lex των Financial Times. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει, να μην είναι φθηνές και ο ρυθμός ενίσχυσης της κερδοφορίας τους να επιβραδυνθεί από τα επίπεδα του 30% ετησίως, αλλά οι προοπτικές τους παραμένουν εξαιρετικές, δεδομένης και της κυριαρχίας στα Βαλκάνια.

Την τελευταία τριετία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τα ετήσια κέρδη τους να ενισχύονται με ρυθμό πλέον του 30%.

Οι τιμές των μετοχών των πέντε κορυφαίων ιδρυμάτων έχουν τριπλασιαστεί κατά μέσο όρο, υπεραποδίδοντας έναντι της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς κατά 100%.

Η ανάπτυξη οφείλεται από μια πιστωτική έκρηξη στην εγχώρια αγορά, η οποία τροφοδοτείται από αξιοπρεπή οικονομική ανάπτυξη, χαμηλά επιτόκια και μικρή διείσδυση στην αγορά ακόμη και για βασικά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η Alpha Bank, η τρίτη μεγαλύτερη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα καταναλωτικά δάνεια ενισχύονται με ρυθμό 46% ενώ τα ενυπόθηκα δάνεια εμφανίζονται αυξημένα κατά 36%.

Η εγχώρια ανάπτυξη συμπληρώνεται από επέκταση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 1/10 των δανείων της Alpha Bank αφορούν χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία, οι οποίες έχουν αρχίσει να δρέπουν τους καρπούς των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η Alpha σχεδιάζει να διπλασιάσει τα υποκαταστήματά της στην ευρύτερη βαλκανική περιφέρεια σε 400 έως το 2008, ενώ στην ίδια περιοχή επεκτείνονται και οι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και EFG Eurobank.

Δεδομένης της τροχιάς των μετοχών τους και μέσου δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (price to book value, P/BV) της τάξεως του 3,3, οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν ανακάλυψη. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με την αύξηση των επιτοκίων και τις πιέσεις που θα δεχτούν στα μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές συνεχίζουν να προβλέπουν αύξηση των κερδών με ρυθμό 20% του χρόνου και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω περικοπών κόστους και ενίσχυσης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να φοβηθεί η αγορά τα ”δώρα των Δαναών”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v