Lex: Ευρωπαϊκές / αμερικανικές μετοχές

Η πλειοψηφία δεν έχει πάντοτε άδικο. Όπως αναμενόταν, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τις μετοχές της αμερικανικής αγοράς εφέτος. Πολλοί προβλέπουν τώρα ότι η τάση έχει ολοκληρωθεί. Ποιοί παράγοντες στήριξαν αυτή την τάση; Έχουν σταματήσει να υφίστανται;

Η πλειοψηφία δεν έχει πάντοτε άδικο. Όπως αναμενόταν, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τις μετοχές της αμερικανικής αγοράς εφέτος. Πολλοί προβλέπουν τώρα ότι η τάση έχει ολοκληρωθεί.

Η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει στηρίξει την ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες για εκ νέου υποχώρηση του δολαρίου λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών είναι κομμάτι της επιχειρηματολογίας για υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών.

Όμως το νομισματικό ζήτημα είναι πολύπλοκο. Η Ευρώπη έχει επωφεληθεί από εισροές κεφαλαίων λόγω της διασποράς χαρτοφυλακίων των αμερικανών επενδυτών, μια τάση που αναμένεται να ενταθεί λόγω των προσδοκιών για αδυναμία του δολαρίου. Επιπροσθέτως, μια ισχυρή οικονομική διόρθωση στις ΗΠΑ είναι το ίδιο άσχημη για τις αμερικανικές εταιρίες αλλά και για τους γερμανούς εξαγωγείς.

Όντως, το discount αποτίμησης της Ευρώπης έχει συρρικνωθεί. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται με πολλαπλάσιο 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006, έναντι αντίστοιχου μεγέθους 12,5 για την Ευρώπη.

Με τα περιθώρια κερδοφορίας να αναμένεται να δεχτούν πιέσεις και τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται, οι επενδυτές δείχνουν να στρέφουν την προσοχή τους ξανά στην ανάπτυξη έναντι των αποδόσεων. Αυτό ενδέχεται να ωφελήσει τις ΗΠΑ, λόγω μεγαλύτερης ποσόστωσης των δεικτών από τεχνολογικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις τείνουν να αγνοούν τις συνεχιζόμενες αναδιαρθρώσεις των ευρωπαϊκών εταιριών και ότι η κερδοφορία των αμερικανικών εταιριών ενδέχεται να απογοητεύσει την αγορά.

Τα χθεσινά δεδομένα δείχνουν ενίσχυση των εισροών στις αμερικανικές μετοχές. Όμως αυτό δεν συμβαίνει απαραιτήτως εις βάρος της Ευρώπης, όπου τα δεδομένα που στήριξαν την χρηματιστηριακή ανάκαμψη δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v