To μεγάλο πρόβλημα των επενδυτών

Μια ανόητη τάση των επενδυτών είναι να υποθέτουν ότι από τις παρελθοντικές αποδόσεις μπορούν να υπολογίσουν τις μελλοντικές. Ο Gary Jenkins και ο Jim Reid της Deutsche Bank έκαναν κάποιες υποθέσεις εργασίας για να το αποδείξουν.

του Philip Coggan

Μια ανόητη τάση των επενδυτών είναι να υποθέτουν ότι από τις παρελθοντικές αποδόσεις μπορούν να υπολογίσουν τις μελλοντικές. Ο Gary Jenkins και ο Jim Reid της Deutsche Bank έκαναν μια υπόθεση εργασίας για να το αποδείξουν.

Η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων τα τελευταία 25 χρόνια είναι 10,43%. Εάν αυτή η απόδοση διατηρηθεί για την επόμενη δεκαετία, το yield των αμερικανικών ομολόγων θα πρέπει να μειωθεί στο 1,1%. Και είναι αδύνατον να συνεχιστεί ο υπολογισμός. Έως το 2018, τα yields θα πρέπει να φτάσουν στο 0.

Η ίδια αρχή ισχύει και για τα εταιρικά ομόλογα. Για να επαναλάβει αυτή η επενδυτική κατηγορία την ετήσια απόδοση του 11,72% των τελευταίων 25 ετών, τα yields θα πρέπει να υποχωρήσουν στο 1,6% έως το 2015 και θα πρέπει να φθάσουν στο 0 έως το 2025.

Ως εκ τούτου, η μελλοντική απόδοση θα πρέπει να είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι προτείνει η πρόσφατη εμπειρία. Οι Jenkins και Reid προσπάθησαν να αναλύσουν ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι αποδόσεις, υποθέτοντας ότι οι αποτιμήσεις κλίνουν προς το μέσο όρο και χρησιμοποιώντας δεδομένα 105 ετών.

Για τα εταιρικά ομόλογα, αυτό περιλαμβάνει την υπόθεση ότι τα spread επιστρέφουν στους ιστορικούς μέσους όρους. Για τα αμερικανικά ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ, η αύξηση του spread εκτιμάται στις 17 μονάδες βάσης, ενώ στα ευρωπαϊκά ομόλογα με ΒΒΒ η ενίσχυση θα πρέπει να είναι 56 μονάδες βάσης. Για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, ή junk, τα spread θα πρέπει να διευρυνθούν κατά 174 μονάδες βάσης.

Για τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα, οι Jenkins και Reid εκτιμούν ότι το yield θα πρέπει να ενισχυθεί στο 5,5% έως το 2015, λίγο χαμηλότερα από την οικονομική ανάπτυξη του AΕΠ (θεωρούν ότι αυτή η συσχέτιση διατηρείται τα τελευταία 100 χρόνια).

Για τις μετοχές, εκτιμούν ότι το Ρ/Ε του S&P 500 (που στην παρούσα φάση διαμορφώνεται στο 18) θα επιστρέψει στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15 και ότι η εταιρική κερδοφορία θα επιστρέψει στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 8,9% του AΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη θα ενισχύονται κατά μόλις 1,6% ετησίως για την επόμενη πενταετία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v