ML:Οι επενδυτές προτιμούν ανάπτυξη και όχι χρήματα

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς τις εισηγμένες εταιρίες να επενδύουν σε ανάπτυξη αντί να επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους, σύμφωνα με τη μηνιαία επισκόπηση της Merrill Lynch. Ποσοστό 49% των ερωτηθέντων, τόνισε ότι θέλει αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών στις εταιρίες που επενδύει.

του Steve Johnson

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς τις εισηγμένες εταιρίες να επενδύουν σε ανάπτυξη αντί να επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους, σύμφωνα με τη μηνιαία επισκόπηση της Merrill Lynch.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μεταβολή, από επενδύσεις ”αξίας” σε τοποθετήσεις αναπτυξιακού στιλ, και σε αντιστροφή της τάσης που θέλει τις αποτιμήσεις να δέχονται πιέσεις, η οποία έχει αφαιρέσει το premium που είχαν οι μετοχές των ταχύτατα αναπτυσσόμενων εταιριών έναντι αυτών που αξιολογούνται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα μερίσματα.

”Οι επιχειρήσεις δέχονται πιέσεις από τους μετόχους να σταματήσουν να είναι τόσο προσεκτικές, να σταματήσουν να επικεντρώνονται στις ταμειακές ροές και να στραφούν ξανά στην ανάπτυξη”, επισημαίνει ο David Bowers, επικεφαλής του τμήματος διεθνών επενδύσεων της Merrill Lynch.

”Πρόκειται για θεμελιώδη μεταβολή. Οι επενδυτές φέρονται διατεθειμένοι να καταβάλλουν premium για τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις που δείχνουν να έχουν ξεκάθαρη αναπτυξιακή στρατηγική”, τονίζει.

Ένα ποσοστό 49% των 288 διαχειριστών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν από τη Merrill το Νοέμβριο τόνισε ότι θέλει αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών των εταιριών - το υψηλότερο ποσοστό από τότε που πρωτοτέθηκε αυτή η ερώτηση, το Σεπτέμβριο του 2002, και 11 ποσοστιαίες μονάδες πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τρεις μήνες.

Μόλις το 37% προτιμά οι επιχειρήσεις να επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους μέσω υψηλότερων μερισμάτων ή επαναγοράς ιδίων μετοχών, και το 10% επιθυμεί ισχυροποίηση των ισολογισμών.

Το νέο κύμα αισιοδοξίας μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων συμπίπτει με μια ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, ενώ μόλις το 14% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οδεύουμε σε οικονομική επιβράδυνση, έναντι 24% τον προηγούμενο μήνα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v