Πλήγμα στον κλάδο των futures από τη Refco

Το σκάνδαλο που έπληξε τη Refco είχε ξεκάθαρες αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, όπως επισημαίνει μια από τις ισχυρότερες ρυθμιστικές αρχές.

του Doug Cameron στο Σικάγο

Το σκάνδαλο που έπληξε τη Refco είχε ξεκάθαρες αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, όπως επισημαίνει μια από τις ισχυρότερες ρυθμιστικές αρχές.

Η Sharon Brown-Hruska, μέλος της αμερικανικής Commodities Futures Trading Commission και μέχρι πρόσφατα πρόεδρός της, δήλωσε: ”Ο κλάδος δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα απώλειας αξιοπιστίας”, μετά το λογιστικό σκάνδαλο στην μεγαλύτερη ανεξάρτητη χρηματιστηριακή εταιρία του κλάδου.

Η Refco αναμένεται να θέσει σε δημοπρασία τον κλάδο συναλλαγών futures την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να διασώσει αξία για τους πιστωτές της, μετά την αποκάλυψη πριν από ένα μήνα, ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Phillip Bennett, είχε ”μεταμφιέσει” 430 εκατ. δολ. δικών του χρεών, κατά τη διάρκεια της αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρίας τον Αύγουστο.

Η κ. Brown-Hruska επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις στον κλάδο από την ξαφνική κατάρρευση της εταιρίας είναι καταστροφικές, περιγράφοντας τη Refco ως ένα ”ελλιπές ίδρυμα”.

Τα σχόλιά της έρχονται σε αντίθεση με τις αντιδράσεις στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά futures, όπου οι εμπλεκόμενοι έσπευσαν να περιορίσουν τις επιδράσεις από την αποχώρηση των πελατών της Refco.

O Richard Berliand, επικεφαλής του τμήματος futures της JP Morgan σχολίασε πως η αντίδραση της αγοράς στο σκάνδαλο της Refco ”δείχνει πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα”, άποψη που ενστερνίζεται και ο νυν επικεφαλής της CFTC.

”Παραξενεύτηκα περισσότερο με τους υπαινιγμούς ότι η CFTC και οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι των ρυθμιστικών αρχών δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή δεν έχουν την απαιτούμενη δικαιοδοσία ελέγχου”, τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρόεδρος της CFTC, Reuben Jeffery.

Οι επιπτώσεις από τα λογιστικά προβλήματα της Refco φαίνονται στα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η CFTC, που δείχνουν ότι η χρηματιστηριακή διαχειριζόταν κεφάλαια πελατών ύψους 3,4 δισ. δολ. στις 24 Οκτωβρίου, έναντι 6,5 δισ. δολ. στα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν την αποκάλυψη των προβλημάτων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v