Πού θα φτάσουν τα αμερικανικά επιτόκια;

Μέχρι πού θα φτάσουν τα αμερικανικά επιτόκια; Πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν το ανώτατο σημείο στο 4,5%. Όμως η απαράλλαχτη φρασεολογία στην ανακοίνωση της Federal Reserve δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα, με τους περισσότερους αναλυτές να αναθεωρούν τις απόψεις τους εκτιμώντας ότι η Fed αναλαμβάνει σκληρότερη στάση απέναντι στον πληθωρισμό.

του Philip Coggan

Μέχρι πού θα φτάσουν τα αμερικανικά επιτόκια; Πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν ανώτατο σημείο στο 4,5%, αλλά η απαράλλαχτη φρασεολογία στην ανακοίνωση της Federal Reserve την Τρίτη δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα.

Ορισμένοι θεωρούσαν ότι η Fed θα αφαιρούσε την αναφορά σε ”μετριασμένες” αυξήσεις επιτοκίων, υποδηλώνοντας την προοπτική διακοπής του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Όμως η φρασεολογία της Fed παρέμεινε απαράλλαχτη.

Ο Jan Loeys της JP Morgan επισημαίνει ότι η φρασεολογία της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι αναλαμβάνει σκληρότερη στάση ως προς τον πληθωρισμό. Εκτιμά ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την πολιτική σύσφιγξης έως το 5% το Μάιο (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ενίσχυση έως το 4,5% το 2006). Ο κ. Loeys πιστεύει ότι η Fed θα κάνει μια διακοπή για να εξετάσει τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων. Όμως θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται και η Fed θα συνεχίσει την ενίσχυση των επιτοκίων από το 2007.

Ακόμη και πριν την ενίσχυση των επιτοκίων την Τρίτη, οι οικονομολόγοι της ABN Amro προέβλεπαν άνοδο των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα. ”Όσο οι τιμές παραγωγού παραμένουν ισχυρές, είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτές οι αυξήσεις να μετακυλίσουν προς τους καταναλωτές. Παρά τη θετική αναπτυξιακή εικόνα των ΗΠΑ, η Fed δεν θα έχει δυσκολία στο να δικαιολογήσει την αύξηση των επιτοκίων έως το 5% μέχρι την άνοιξη”.

Ο Charles Dumas της Lombard Street Research αναμένει επίσης ότι τα επιτόκια θα ενισχυθούν έως το 5%. Προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, αντιδρώντας στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την οποία αναμένει στο 5% τόσο για το τέταρτο τρίμηνο εφέτος όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Ωστόσο, ο Julian Jessop, οικονομολόγος της Capital Economics, αναφέρει: ”Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδό τους στο 4,5% προτού υποχωρήσουν ξανά εντός του 2007. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κίνηση του νέου προέδρου της Fed ενδέχεται να είναι μια μείωση”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v