Προειδοποίηση NYSE στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η βρετανική επιτροπή έδωσε το πολυαναμενόμενο OK σε προσφορές για το London Stock Exchange. Η ειρωνεία είναι ότι τα δύο χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης, Euronext και Deutsche Borse, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο θετικά στην ιδέα να συνδυαστούν, αφήνοντας το Λονδίνο εκτός νυμφώνος, τη στιγμή που το NYSE προειδοποιεί για ”απόβαση” στην Ευρώπη.

του Paul Betts

Η βρετανική επιτροπή ανταγωνισμού ξεκαθάρισε επιτέλους το τοπίο και έδωσε το πολυαναμενόμενο OK στο Euronext και το Deutsche Borse για να καταθέσουν προσφορές για το London Stock Exchange. Η ειρωνεία είναι ότι τα δύο χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο θετικά στην ιδέα να συνδυαστούν, αφήνοντας το Λονδίνο εκτός νυμφώνος.

Ο Jean-Francois Theodore, ο πρόεδρος του Euronext, δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για ενδεχόμενη προσφορά στο LSE. Όμως τώρα που η νέα διοίκηση του γερμανικού χρηματιστηρίου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το Λονδίνο, δεν είναι αναγκασμένος να καταθέσει προσφορά για να αποφύγει τον συνδυασμό Λονδίνου-Φρανκφούρτης.

Επιπροσθέτως, οι μεγαλομέτοχοι του Euronext τον έχουν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει σε μια ακριβή εξαγορά του LSE και τον ενθαρρύνουν να αναζητήσει μια ”φιλική” συγχώνευση με τη Φρανκφούρτη για να δημιουργήσει έναν ”πρωταθλητή” στην ευρωζώνη.

Όμως η ενοποίηση, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, είναι αναπόφευκτη, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο, καθώς τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και την Ασία ετοιμάζονται να εισαχθούν στις αγορές.

Ο John Thain, διευθύνων σύμβουλος του New York Stock Exchange, ευθυγραμμίζεται με αυτή την τάση. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση του NYSE με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Archipelago είναι το πρώτο βήμα.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο κ. Thain τόνισε ότι τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα γίνουν δύο. Αυτό που θα μείνει θα βρεθεί με ανταγωνιστικό μειονέκτημα και θα αποτελεί ελκυστική ευκαιρία για το NYSE. Η Ευρώπη δέχτηκε προειδοποίηση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v