IEA: Αύξηση πετρελαϊκής τιμής 50% έως το 2030

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα έχουν ενισχυθεί 50% έως το 2030, εάν η Σαουδική Αραβία δεν επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενίσχυση της παραγωγής.

της Carola Hoyos στο Λονδίνο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα έχουν ενισχυθεί 50% έως το 2030, εάν η Σαουδική Αραβία δεν επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενίσχυση της παραγωγής.

Ο Fatih Birol, οικονομολόγος του διεθνούς φορές, τόνισε σε συνέντευξη στους Financial Times ότι η Σαουδική Αραβία, ο βασικότερος παραγωγός πετρελαίου, ενδέχεται να μην προχωρήσει στις επενδύσεις που απαιτούνται στην παραγωγή για να διασφαλιστεί η κάλυψη της ισχυρής ζήτησης σε Κίνα και Ινδία.

”Δεν είναι πρόβλημα διαθεσιμότητας αποθεμάτων ή κεφαλαίων. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η ενίσχυση της παραγωγής θα είναι επαρκής. Αυτό θα χρειαστεί πολιτική βούληση”, δήλωσε. Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να επενδύσει 14 δισ. δολ. για να αυξήσει την παραγωγή από 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2009, σύμφωνα με έκθεση της Samba Financial Group.

Η IEA αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να διπλασιάσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής για να ευθυγραμμιστεί με τη ζητούμενη ποσότητα το 2030.

Το Ιράν και το Ιράκ είναι επίσης χώρες ζωτικής σημασίας στη διασφάλιση επαρκούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για την επόμενη 25ετία. Όμως και οι δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες με πολιτικούς φραγμούς στην υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων.

Ο κ. Birol τόνισε: ”Υπάρχει ο κίνδυνος να παίρνουμε λιγότερο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, σε σχέση με τη ζητούμενη ποσότητα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι πετρελαϊκές τιμές ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό το ενδεχόμενο θα ωθήσει τις καταναλώτριες χώρες σε πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης και σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η παγκόσμια οικονομία, και κυρίως οι οικονομίες των χωρών με έντονη κατανάλωση πετρελαίου, θα δεχτούν ισχυρότατο πλήγμα”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v