Οι επενδυτές απέχουν από το ομολογιακό ρίσκο

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις διεθνείς οικονομίες και τα επιτόκια έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές ομολόγων και οδηγεί σε προειδοποιήσεις ότι η μεταβλητότητα στην αγορά θα ενταθεί εντός των επόμενων μηνών.

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις διεθνείς οικονομίες και τα επιτόκια έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές ομολόγων και οδηγεί σε προειδοποιήσεις ότι η μεταβλητότητα στην αγορά θα ενταθεί εντός των επόμενων μηνών.

Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που τα spread των εταιρικών ομολόγων -η υψηλότερη απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές στα εταιρικά ομόλογα έναντι των κρατικών που έχουν καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση- διευρύνονται, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη για διάθεση απομάκρυνσης από τον επενδυτικό κίνδυνο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το καλοκαίρι του 2002, σύμφωνα με τη Lehman Brothers.

Στις ΗΠΑ, οι εκδόσεις νέων ομολόγων κατηγορίας ”junk” αναμένεται να είναι οι λιγότερες από τον Οκτώβριο του 2002, με την αξία τους να διαμορφώνεται μόλις στα 2 δισ. δολ., σύμφωνα με την Thomson Financial.

O διορισμός του Ben Bernanke στη θέση του προέδρου της Federal Reserve από το 2005 έστρεψε την προσοχή της αγοράς στην αλλαγή ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας. Αυτό προστέθηκε στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού, τα αυξανόμενα επιτόκια, την πολιτική αστάθεια στην Ουάσινγκτον και εταιρικά προβλήματα όπως η λογιστική διερεύνηση στην General Motors.

Τα κρατικά ομόλογα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του έτους καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε από 4,4% σε 4,6% στην εβδομάδα και η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε από 3,24% σε 3,41%.

Ο Paul O’ Brien, διαχειριστής χαρτοφυλακίου προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley Investment Management σχολιάζει: ”Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδηγεί επιτέλους σε ισχυρή επιβράδυνση του ρυθμού ενίσχυσης της ρευστότητας”.

Ο Jes Black, διαχειριστής hedge funds της Black Flag Capital Partners, τόνισε: ”Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα. Οι αγορές δεν συμφωνούν με τη σύσφιξη της πολιτικής μετά από υπερβολική δόση εύκολου χρήματος τα τελευταία χρόνια”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v