Ξεκινά το πρώτο ”ναυτιλιακό” hedge fund

Η Clarksons, ένα από τα μεγαλύτερα ναυλομεσιτικά γραφεία στον κόσμο, αναμένεται να θέσει σε κυκλοφορία το πρώτο hedge fund που θα επενδύει αποκλειστικά σε ναυτιλιακούς τίτλους και παράγωγα.

του Ivar Simensen

Η Clarksons, ένα από τα μεγαλύτερα ναυλομεσιτικά γραφεία στον κόσμο, αναμένεται να θέσει σε κυκλοφορία το πρώτο hedge fund που θα επενδύει αποκλειστικά σε ναυτιλιακούς τίτλους και παράγωγα.

Η είδηση υπογραμμίζει την τρέχουσα τάση που αφορά νέους εξειδικευμένους ”παίκτες” στον κλάδο των hedge funds.

”Υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για καινοτομία στην αγορά και οι επενδυτές ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για εξειδικευμένους παίκτες και επενδυτικές κατηγορίες”, επισημαίνει η Soondra Appavoo της Psolve, μιας βρετανικής εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων που επενδύει σε hedge funds.

Η Clarksons εκτιμά ότι θα αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 200-300 εκατ. δολ. για το fund, το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Το αρχικό κεφάλαιο εκκίνησης διαμορφώνεται στα 20 εκατ. δολ.

Το hedge fund αποσκοπεί σε αποδόσεις της τάξεως του 15%-20% από trading στις ναυτιλιακές αγορές, κυρίως μέσω παραγώγων προϊόντων στα ναύλα στις αγορές ξηρού φορτίου και tanker, καθώς και σε ναυτιλιακές μετοχές.

”Υπάρχουν κάποια hedge funds που επενδύουν στη ναυτιλία, αλλά πάντοτε αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης γκάμας επενδυτικών επιλογών”, εξηγεί ο Pierre Aury, γενικός διευθυντής της Clarksons Capital. ”Θεωρούμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που ξεκινάμε ένα ναυτιλιακό hedge fund”.

Όπως τα περισσότερα funds του είδους, θα χρεώνει διοικητική προμήθεια 2% και προμήθεια 20% επί των κερδών που παράγει.

Ο Justin Dew, επικεφαλής του τμήματος hedge funds στη Standard and Poor’s, επισημαίνει ότι η αγορά κινείται προς δύο κατευθύνσεις: ”Οι μεγάλοι, καθιερωμένοι παίκτες διασπείρουν τα χαρτοφυλάκιά τους και γίνονται μαγαζιά πολλών στρατηγικών, με το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων hedge funds να επικεντρώνεται σε μια πιο επιλεκτική στρατηγική”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v