Ενεργειακή ”ώθηση” για τις επενδυτικές τράπεζες

Η επιθετική πολιτική στα εμπορεύματα από τις επενδυτικές τράπεζες Merrill Lynch και JP Morgan Chase φαίνεται να έχει αποδώσει, όπως φάνηκε και στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που αποκάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο τράπεζες της Wall Street. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν διατήρηση των ρόων εσόδων από τα εμπορεύματα.

του Kevin Morrison

Η επιθετική πολιτική στα εμπορεύματα από τις επενδυτικές τράπεζες Merrill Lynch και JP Morgan Chase φαίνεται να έχει αποδώσει, όπως φάνηκε και στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που αποκάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο τράπεζες της Wall Street.

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη-ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο, τα οποία απέδωσαν και οι δύο στις συναλλαγές στην εν λόγω κατηγορία επενδύσεων. Ο ίδιος παράγοντας βοήθησε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, τους δύο κολοσσούς στις επενδύσεις εμπορευμάτων, να ανακοινώσουν εξαιρετικά κέρδη τον προηγούμενο μήνα.

Η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών περί τα 70 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές του φυσικού αερίου και η ενίσχυση της μεταβλητότητας εν μέσω έντονης ενίσχυσης του όγκου συναλλαγών βοήθησαν στην ενίσχυση εσόδων και κερδών για τους τομείς συναλλαγών εμπορευμάτων των τραπεζών.

Όμως το ερώτημα που κυριαρχεί είναι, θα κρατήσει αυτός ο ”έρωτας” μεταξύ των traders εμπορευμάτων και των επενδυτικών τραπεζών ή θα χάσουν το ενδιαφέρον τους οι τράπεζες μόλις τελειώσει το ράλι στα εμπορεύματα και θα αποχωρήσουν από την αγορά όπως έχουν κάνει σε όλους τους προηγούμενους πτωτικούς κύκλους;

Ο Jerry del Missier της Barclays Capital εκτιμά ότι η εικόνα στο trading εμπορευμάτων και τις συναφείς επενδυτικές δραστηριότητες είναι ισχυρή λόγω των έντονων επενδύσεων σε έργα υποδομής πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της επόμενης δεκαετίας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι οι επενδύσεις στις υποδομές θα ανέλθουν σε 16 τρισ. δολάρια έως το 2030. Ο κ. del Missier τόνισε ότι εκτός των δανειακών αναγκών των εγχειρημάτων, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα τμήματα εμπορευμάτων για τη δημιουργία προϊόντων hedging με σκοπό τη διασφάλιση μελλοντικών εσόδων των ιδιοκτητών των υποδομών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v