Ισχυρή δόση ανησυχίας για τους επενδυτές

Ισχυρό ξεπούλημα καταγράφηκε στις διεθνείς αγορές στη 18η επέτειο της χρηματιστηριακής κρίσης του 1987. Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές υπέστησαν σημαντικές απώλειες, λόγω ανησυχίας ότι οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα πυροδοτήσουν αποστροφή των επενδυτών προς το ρίσκο και εκροές από τις πιο επικίνδυνες επενδυτικές κατηγορίες, όπως οι αναδυόμενες αγορές.

του Tony Tassell



Ισχυρό ξεπούλημα καταγράφηκε στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές στη 18η επέτειο της έναρξης της κρίσης του 1987 στις αγορές.

Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω ανησυχίας ότι οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα πυροδοτήσουν αποστροφή των επενδυτών προς το ρίσκο και εκροές από τις πιο επικίνδυνες επενδυτικές κατηγορίες, όπως οι αναδυόμενες αγορές.

Ταυτόχρονα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Ιntel άσκησαν πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια σειρά αγορών υπέστησαν ισχυρές απώλειες. Στην Ασία, οι ”χαμένοι” συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία, όπου ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με απώλειες 1,7%.

Η αγορά της Σεούλ υποχώρησε κατά 2,8%, η Σιγκαπούρη 2,4%, η Ταϊπέι 2,3%, το Χονγκ Κονγκ 1,5%, το Σίδνεϊ 1,8% και το χρηματιστήριο της Ινδίας υποχώρησε κατά 1,9%.

Το ξεπούλημα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται επίσης από ανησυχίες ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Η αγορά που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν της Γερμανίας, δεδομένης της εξάρτησης των μεγαλύτερων εταιριών της από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Xetra Dax υποχώρησε κατά 2,1%.

Οι απώλειες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών δεν ήταν τόσο ισχυρές, αλλά το Λονδίνο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση στο έτος, με 1,83%. Ο FTSE Eurofirst 300 υποχώρησε κατά 1,7%.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street επέδειξε ανθεκτικότητα, καθώς η αγορά στηρίχθηκε από οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιριών, όπως της Yahoo, της JP Morgan Chase, της Altria και της Motorola.

”Οι επενδυτές στοιχειώνονται από ισχυρή δόση ανησυχίας” επισημαίνει ο Quincy Krosby, αναλυτής της Hartford.

Η διάθεση προσεκτικών κινήσεων αντανακλάται στην ενίσχυση του επονομαζόμενου ”μετρητή επενδυτικού φόβου”, του δείκτη μεταβλητότητας Vix του Chicago Board Options Exchange, ο οποίος δίνει μια ένδειξη του τιμήματος που είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι επενδυτές για να προστατευθούν από έντονες κινήσεις της αγοράς του S&P 500. Όταν ο δείκτης ενισχύεται, σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου.

Τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών -ένας ακόμη δείκτης της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου- διευρύνθηκαν.

Τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη επωφελήθηκαν από το καθεστώς ”ασφαλούς λιμένα” που τα διέπει και ενισχύθηκαν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v