Αρχίζει το παιχνίδι των αποτελεσμάτων στη Wall

Το παιχνίδι της κερδοφορίας στη Wall Street εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Μέχρι στιγμής εφέτος, οι εταιρίες έχουν ξεπεράσει τις χαμηλές εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ”δείχνουν” αύξηση 16,8% στην κερδοφορία του γ’ τριμήνου.

του Tony Tassell

Το παιχνίδι της κερδοφορίας στη Wall Street εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Μέχρι στιγμής εφέτος, οι εταιρίες έχουν ξεπεράσει τις χαμηλές εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο, η αγορά περίμενε μονοψήφια αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών του S&P 500. Οι εταιρίες κατέγραψαν αύξηση 13,9% στο πρώτο τρίμηνο και 11,7% στο δεύτερο.

Μπαίνοντας στο τρίτο τρίμηνο, οι αναλυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να μείνουν πίσω. Η Thomson Financial επισημαίνει ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την αύξηση κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου διαμορφώνεται στο 16,8%. Πρόκειται για φαινόμενο σε τέτοια επίπεδα του κύκλου κερδοφορίας, δεδομένου ότι οι εταιρίες έχουν να καταπολεμήσουν ισχυρές πετρελαϊκές τιμές, ενισχυμένα επιτόκια και κλυδωνισμούς που σχετίζονται με τους καταστροφικούς τυφώνες.

Εάν οι εταιρίες ευθυγραμμιστούν με τις εκτιμήσεις, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα έχουν καταφέρει να καταγράψουν διψήφια ανάπτυξη κερδοφορίας για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα. Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση κερδοφορίας κατά 16,3% στο τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας το συνολικό μέγεθος για το 2005 στο 14,3%.

Ο David Dropsey, αναλυτής της Thomson Financial, επισημαίνει ότι από τη δεκαετία του ’50, μόλις δυο φορές έχουν καταγραφεί διψήφιες αυξήσεις κερδοφορίας για 10 συνεχόμενα τρίμηνα ή περισσότερα, 10 τρίμηνα στην περίοδο 1972-74 και 13 συνεχόμενα τρίμηνα την περίοδο 1992-95.

Μεγάλη μερίδα των εκπλήξεων κερδοφορίας εφέτος μπορεί να αποδοθεί στα υψηλότερα κέρδη του πετρελαϊκού κλάδου, αλλά δεν είναι ο μόνος. Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος των ενεργειακών τίτλων, οι υπόλοιπες μετοχές του S&P 500 αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 10,2% στο τρίμηνο.

Το προφανές ερωτηματικό που ταλανίζει τις αγορές πλέον είναι το πότε θα εξασθενήσει αυτή η τάση. Η Credit Suisse First Boston επισημαίνει ότι το μερίδιο της εταιρικής κερδοφορίας στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος διαμορφώνεται στο υψηλό όλων των εποχών του 9%. Όμως, όπως τονίζει η Merrill Lynch, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στις προβλέψεις των αναλυτών και περισσότερες εταιρίες θα απογοητεύσουν την αγορά στο τρίτο τρίμηνο.

Η πιο αισιόδοξη άποψη είναι ότι οι αγορές δεν αποτυπώνουν την τρέχουσα ανάπτυξη. Ο Dropsey παρατηρεί ότι μετά το τέλος των δυο προηγούμενων περιόδων με συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδου, η αγορά ενισχύθηκε πλέον του 20%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v