Τα επιτόκια και το ”φάντασμα” του πληθωρισμού

Με τους αισιόδοξους τάσσεται η Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση συγχρονισμένης ανάκαμψης που ίσως διαρκέσει έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι αγορές ομολόγων έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται τη βελτιωμένη εικόνα και τους συνεπακόλουθους κινδύνους για υψηλότερο πληθωρισμό. Όμως, τι σημαίνει αυτό για την αμερικανική νομισματική πολιτική;

του Christopher Brown-Humes

Εάν οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και δύο καταστροφικοί τυφώνες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι θα πρέπει να συμβεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης αυτής της χώρας.

Η αναπάντεχα ισχυρή έκθεση για τον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης δείχνει μια οικονομία που δεν την έχει αγγίξει ο τυφώνας ”Κατρίνα” και οι επιπτώσεις του στα ενεργειακά κόστη. Την ίδια ημέρα τα στοιχεία από τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης αποτυπώνουν μια θετική εικόνα και για τις οικονομίες της Ευρώπης.

Η Merrill Lynch τάχθηκε με τους αισιόδοξους την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση συγχρονισμένης ανάκαμψης που ίσως διαρκέσει έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Οι αγορές ομολόγων έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται τη βελτιωμένη εικόνα και τους συνεπακόλουθους κινδύνους για υψηλότερο πληθωρισμό. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε σε υψηλά τεσσάρων ετών, στο 4,22% την Τρίτη, ενώ το 10ετές αναρριχήθηκε στο 4,39%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Στην Ευρώπη, οι τιμές των 2ετών κρατικών ομολόγων σημειώνουν τη μεγαλύτερη συνεχόμενη κάμψη της τελευταίας τριετίας, μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του χρυσού αντανακλά επίσης τις πληθωριστικές ανησυχίες.

Τι σημαίνει αυτό για την αμερικανική νομισματική πολιτική; Η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας δεν δείχνει να είναι και τόσο θετική, δεδομένης της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά τους τυφώνες, τις υψηλές ενεργειακές τιμές, κάποιες ενδείξεις για αποθέρμανση της στεγαστικής αγοράς και τον κίνδυνο αρνητικών εκπλήξεων στα εταιρικά κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Όμως οι αξιωματούχοι της Fed δείχνουν ότι στην παρούσα φάση ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό παρά για μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία διαμορφώνονται στο 3,75%, στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η Goldman Sachs εμφανίζεται ακόμη πιο ”επιθετική” εκτιμώντας ότι θα σημειωθούν πέντε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως την ερχόμενη άνοιξη, κάτι που θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 5%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v