Lex: Ευρωπαϊκές μετοχές

Μπορεί η αμερικανική οικονομία να είναι η ”ατμομηχανή” της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά ουδείς μπορεί να πει το ίδιο για τη Wall Street. Πέραν της υπεραποδοσης του FTSE Eurofirst 300, από πλευράς μερισματικών αποδόσεων, η Ευρώπη είναι κατά 37% φθηνότερη από τις ΗΠΑ, ενώ από πλευράς Ρ/Ε, το discount διαμορφώνεται σε 27%.

Μπορεί η αμερικανική οικονομία να είναι η ”ατμομηχανή” της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά ουδείς μπορεί να πει το ίδιο για τη χρηματιστηριακή αγορά της.

Ενώ ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έχει ενισχυθεί κατά 17% μέχρι στιγμής εφέτος, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχει υποχωρήσει κατά 3% και ο δείκτης S&P 500 της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς παραμένει στάσιμος.

Οι συγκριτικές αποτιμήσεις είναι η μία εξήγηση. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι, από πλευράς μερισματικών αποδόσεων, η Ευρώπη είναι κατά 37% φθηνότερη από τις ΗΠΑ, ενώ από πλευράς Ρ/Ε, το discount διαμορφώνεται σε 27%. Και τα δύο discount διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου 30 ετών.

Η σύνθεση των αγορών παίζει επίσης ρόλο, με την Ευρώπη να τείνει να υπεραποδίδει όταν η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται. Οι τάσεις στην παραγωγικότητα δείχνουν επίσης να στηρίζουν την Ευρώπη. Η αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, ενώ στην Ευρώπη επιταχύνεται, αν και από χαμηλότερη βάση.

Αυτή η στήριξη από τα θεμελιώδη ενισχύεται και από μεταβολές στις προτιμήσεις των επενδυτών. Οι Αμερικανοί επενδυτές δείχνουν ”δίψα” για υπερατλαντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μετοχών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Investment Company Institute, η μέχρι στιγμής μηνιαία ζήτηση για μη αμερικανικά μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια διαμορφώνεται στα 7 δισ. δολ. έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου στα 2 δισ. δολ. Η εικόνα ολοκληρώνεται με την έντονη κινητικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις εξαγορές και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v