Lex: Lafarge

Για την Lafarge, το γεγονός ότι είναι παγκόσμιος leader στο τσιμέντο δεν βοηθά σε πιο δύσκολες κατασκευαστικές εργασίας: το χτίσιμο σχέσεων αξιοπιστίας με τους μετόχους. Από το 2001, ζει στη σκιά της ακριβής εξαγοράς της Blue Circle Industries.

Για την Lafarge, το γεγονός ότι είναι παγκόσμιος leader στο τσιμέντο δεν βοηθά σε πιο δύσκολες κατασκευαστικές εργασίας: το χτίσιμο σχέσεων αξιοπιστίας με τους μετόχους.

Από το 2001, η Lafarge ζει στη σκιά της ακριβής εξαγοράς της Blue Circle Industries. Οι μέτοχοι κατέβαλαν σημαντικό τίμημα, με τις συνολικές αποδόσεις να υποαποδίδουν σε σχέση με τους ανταγωνιστές της Lafarge, κατά 70% έκτοτε. Ενώ η Lafarge ταλαιπωρήθηκε για να απορροφήσει την BCI, η διοίκηση προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι έμαθε το μάθημά της. Σίγουρα δεν προχώρησε σε κάποιο μεγάλο deal, παρά την έντονη δραστηριότητα στον κλάδο.

Αυτό έκανε την ανακοίνωση της Πέμπτης για δραματική μείωση των κερδών του πρώτου εξαμήνου κατά 18%, να φαίνεται ακόμη πιο καταστροφική. Ο στάσιμος κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία έπληξε την κερδοφορία του ομίλου. Εν τω μεταξύ, ο έντονος τιμολογιακός ανταγωνισμός στη Βραζιλία και την Ασία αφαίρεσε σχεδόν 5% από τα κέρδη στο βασικό κλάδο του τσιμέντου.

Οι διαβεβαιώσεις ότι τα ετήσια αποτελέσματα θα ευθυγραμμιστούν με τους δηλωμένους στόχους της επιχείρησης για ανάπτυξη 6-8% δείχνουν ιδιαίτερα φιλόδοξες, ζητώντας ανάπτυξη της τάξεως του 15-17% στο δεύτερο τρίμηνο.

Με ελάχιστους καταλύτες για μια τέτοια εκτίναξη, οι επενδυτές θα πρέπει να την εμπιστευτούν. Η εμπιστοσύνη όμως στην εταιρία, δεν φαίνεται να υπάρχει: η τιμή της μετοχής της, η οποία υπολείπεται ήδη σε αποδόσεις εφέτος σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, υποχώρησε 7,5% την Πέμπτη το πρωί.

Μετά και από τις πιθανές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις κερδοφορίας μετά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, το discount της Lafarge σε σχέση με τον κλάδο στα Ρ/Ε θα μειωθεί σημαντικά. Θα χρειαστεί όμως ένας ιδιαίτερα εύπιστος άνθρωπος για να εκλάβει τις τελευταίες απογοητεύσεις ως αγοραστική ευκαιρία και να τοποθετηθεί.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v