Το ...μυστηριώδες hedge fund Bayou

H διαφαινόμενη κατάρρευση ενός hedge fund 400 εκ. δολ. σε μια παράξενη σειρά γεγονότων που διερευνώνται από πολιτειακές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές, με τις εκκλήσεις για νομική θωράκιση του κλάδου, αξίας 1 τρισ. δολ. να ενισχύονται.

της Deborah Brewster στη Νέα Υόρκη

H διαφαινόμενη κατάρρευση ενός hedge fund 400 εκ. δολ. σε μια παράξενη σειρά γεγονότων που διερευνώνται από πολιτειακές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές, με τις εκκλήσεις για νομική θωράκιση του κλάδου, αξίας 1 τρισ. δολ. να ενισχύονται.

Ο όμιλος Bayou, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Samuel Israel, είχε δηλώσει στους επενδυτές ότι σχεδίαζε να κλείσει και ότι θα επέστρεφε τα χρήματά τους έως τα μέσα Αυγούστου, αλλά δεν έχει καλύψει την υποχρέωσή της μέχρι στιγμής. Το FBI, η Securities and Exchange Commission και ο εισαγγελέας του Κονέκτικατ διερευνούν την υπόθεση για οικονομική απάτη.

Την Τρίτη, το γραφείο της εισαγγελίας στην Αριζόνα δήλωσε ότι το Μάιο κατέσχεσε κεφάλαια άνω των 100 εκ. δολ. τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία ενδέχεται να ανήκουν στην Bayou.

Ο Cameron Holmes, σύμβουλος του τμήματος απάτης του γραφείου της εισαγγελίας, επεσήμανε ότι το γραφείο ενεργοποιήθηκε από ύποπτες συναλλαγές στο όνομα της εταιρίας Majestic Capital.

”Υπήρχαν τακτικές μεταφορές κεφαλαίων σε αυτό τον λογαριασμό με πολλές διαφορετικές εκδοχές για την προέλευσή τους”, εξηγεί ο κ. Holmes, αναφερόμενος στο γιατί κατασχέθηκαν τα κεφάλαια. ”Ο εκπρόσωπος της Majestic έλεγε ότι προέρχονται από μια πλούσια οικογένεια που ελέγχει τους Seattle Kings αλλά δεν υπάρχουν Seattle Kings. Μετά ο εκπρόσωπος μας έλεγε ότι ο Δρ. Ted Collins θα εξηγούσε, και ένας Δρ. Κόλλινς τηλεφωνούσε και μας έλεγε ότι τα χρήματα προέρχονται από χρυσωρυχείο στην Αριζονα, κάτι που επίσης δεν έστεκε”.

Η πρώτη ένδειξη για εμπλοκή της Bayou ήταν όταν η εταιρία διαμαρτυρήθηκε για την κατάσχεση των κεφαλαίων. Ο κ. Israel κατέθεσε αίτηση για την επιστροφή των χρημάτων και ο εκπρόσωπος της Μajestic ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα ήταν της Bayou.

Οι κ. Israel και Daniel Marino, ο οικονομικός διευθυντής της Bayou δεν έχουν εξαφανιστεί αλλά παραμένουν στα σπίτια τους στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο κ. Israel κόλλησε σημείωμα στην εξωτερική πόρτα του σπιτιού του, στο οποίο τονίζει ότι η Bayou είναι ακόμη φερέγγυα εταιρία ενώ ο κ. Marinο άφησε σημείωμα στο γραφείο του στην εταιρία, περιγράφοντας εκτεταμένες απάτες στο fund, ενώ ισχυριζόταν ότι θα αυτοκτονήσει. Ωστόσο, δεν το έκανε και ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v