ΗΠΑ: Απαγορεύθηκαν τα αναψυκτικά στα σχολεία

Η Coca Cola, η PepsiCo και οι μικρότερες εταιρίες αναψυκτικών στις ΗΠΑ συναίνεσαν σε εξ ολοκλήρου απόσυρση των προϊόντων τους από τα δημοτικά σχολεία της χώρας και σε περιορισμό τους σε γυμνάσια και λύκεια, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον κλάδο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

του Andrew Ward στην Ατλάντα

Η Coca Cola, η PepsiCo και οι μικρότερες εταιρίες αναψυκτικών στις ΗΠΑ συμφώνησαν σε εθελοντικό περιορισμό των πωλήσεών τους στα σχολεία της χώρας, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον κλάδο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Τα αναψυκτικά θα αποσυρθούν εξ ολοκλήρου από τα δημοτικά σχολεία, ενώ θα περιοριστεί η διαθεσιμότητά τους στα γυμνάσια και τα λύκεια, σε μια σημαντική αλλαγή στη στάση του κλάδου, ο οποίος μέχρι τώρα εμφανιζόταν άκαμπτος στις ανησυχίες για τα αναψυκτικά και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των νέων.

Η Susan Neely, πρόεδρος της American Beverage Association, που μεθόδευσε τις ενέργειες έως την επίτευξη συμφωνίας, σχολίασε: ”Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στις ΗΠΑ και η ευθύνη για την εύρεση λύσεων έγκειται σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου μας”.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις πιέσεις στην Coca Cola και τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις στην Ευρώπη, όπου ήδη οι εκστρατείες για την απαγόρευση της πώλησης αναψυκτικών στα σχολεία λαμβάνουν χώρα σε πολλά κράτη.

Η κ. Neely επεσήμανε ότι οι παραγωγοί θα πουλάνε μόνο μεταλλικό νερό και χυμούς στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια θα διατίθενται μόνο αναψυκτικά τύπου light κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα διασφαλιστεί ότι τα αναψυκτικά θα καλύπτουν λιγότερες από τις μισές επιλογές που προσφέρονται στα αυτόματα μηχανήματα στα λύκεια.

Η κ. Neely παραδέχτηκε ότι ενδέχεται ο κλάδος να αντιμετωπίσει συλλογικές μηνύσεις από παχύσαρκους ανθρώπους, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τις καπνοβιομηχανίες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v