Ο OPΕC προειδοποιεί για δύσκολο χειμώνα

Ο OPEC προειδοποιεί για δύσκολη πετρελαϊκή αγορά φέτος τον χειμώνα, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στις κορυφαίες βιομηχανικές χώρες (οι οποίες ευθύνονται για το 25% της παγκόσμιας παραγωγής) αναμένεται να σημειώσει σημαντική μείωση. Αυτό αναγκάζει το καρτέλ να παράγει περισσότερο πετρέλαιο, με τις μειωμένες δυνατότητες επιπλέον παραγωγής να συντηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

του Javier Blas, Λονδίνο

Ο OPEC προειδοποίησε την Τετάρτη για δύσκολη πετρελαϊκή αγορά φέτος τον χειμώνα, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στις κορυφαίες βιομηχανικές χώρες (οι οποίες ευθύνονται για το 25% της παγκόσμιας παραγωγής) αναμένεται να σημειώσει σημαντική μείωση.

Η χαμηλότερη παραγωγή στις χώρες που δεν συμμετέχουν στον ΟPEC θα αναγκάσει το πετρελαϊκό καρτέλ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ώστε να ισορροπήσει την πετρελαϊκή αγορά. Αυτό θα μειώσει τις επιπλέον παραγωγικές του ικανότητες, κάτι που αναμένεται να συντηρήσει τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η προειδοποίηση του OPEC λαμβάνει χώρα τη στιγμή που αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις των τιμών-ρεκόρ στην παγκόσμια οικονομία. Ο πληθωρισμός ενισχύεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές εξετάζουν την επιβολή έκτακτων μέτρων για να περιορίζουν τις ενεργειακές δαπάνες.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, ενώ ο δομικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού κατέγραψε μηνιαία μεταβολή 0,4% στο 2,8% σε ετήσια βάση. Η έντονη ενίσχυση δείχνει ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές επηρεάζουν ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα.

Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 52% στο έτος, για να φθάσουν στα επίπεδα-ρεκόρ των 67,10 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως, σε πραγματικές τιμές το πετρέλαιο βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα από το επίπεδο των 80 δολαρίων το 1981.

Ο OPEC, η παραγωγή του οποίου διαμορφώνεται ήδη σε υψηλά 25 ετών, επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξήσει την προσφερόμενη ποσότητα κατά 100.000 βαρέλια επιπλέον στο τέταρτο τρίμηνο, για να φτάσει στα 30,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v