Lex: Γαλλικά deals

Ύστερα από ένα διάλειμμα για ανάρρωση από τα ”εγκλήματα” εναντίον της παραγωγής αξίας των γαλλικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της ”φούσκας” των dotcoms, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις εξαγορές. Από τον Απρίλιο, οι France Telecom, Suez, Pernod Ricard και Saint-Gobain έχουν καταθέσει προσφορές εξαγορών εκτός συνόρων, ύψους 34 δισ. ευρώ.

Εάν η Wall Street ήταν αυτή που τα είχε ”θαλασσώσει” χειρότερα από όλες τις αγορές κατά τη διάρκεια της ”φούσκας” του millennium, η Γαλλία καλύπτει με ευκολία τη δεύτερη θέση. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τα ”εγκλήματα” εναντίον της παραγωγής αξίας από τις France Telecom και EDF είχαν επιχορηγηθεί από την κυβέρνηση της χώρας.

Ύστερα από ένα αναρρωτικό διάλειμμα, οι Γάλλοι επιστρέφουν. Από τον Απρίλιο, οι France Telecom, Suez, Pernod Ricard και Saint-Gobain έχουν καταθέσει προσφορές εξαγορών εκτός συνόρων, ύψους 34 δισ. ευρώ. Οι επικριτές των Γάλλων θα διαπιστώσουν ότι έχουν αρκετά ”όπλα” στη φαρέτρα τους. Και οι τέσσερις εταιρίες έχουν διευθύνοντες συμβούλους με παραδοσιακές σπουδές Πολυτεχνείου.

Δύο από τα deals ενεπλάκησαν σε δημόσιο διάλογο περί μεγέθους και Ευρωπαίων ”πρωταθλητών”. Επίσης οι αντιδράσεις υστερίας στις φημολογίες εξαγοράς της Danone από την PepsiCo δίνουν την εντύπωση δύο μέτρων και δύο σταθμών από τους Γάλλους πολιτικούς.

Ωστόσο, η πραγματική εικόνα των εξαγορών δείχνει αγγλοσαξονική, καθώς οι προσφορές είναι χρηματοδοτούμενες κατά 82% από ομόλογα.

Αυτή η πίστη στις αξίες της μόχλευσης δείχνει να επεκτείνεται και στην αγορά, η οποία έχει αντιδράσει θετικά στα deals. Όπως όμως σε όλες τις περιπτώσεις εξαγορών, η δημιουργία αξίας μακροπρόθεσμα αναμένεται να αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v