Οι ΗΠΑ προωθούν το ”εναλλακτικό” Κιότο

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν την υπογραφή συμφωνίας με πολλές ασιατικές χώρες για την ανάπτυξη τεχνολογίας μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, γεγονός που, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους 140 υποστηρικτές του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αποτελεί σαφή παράκαμψη του εν λόγω πρωτοκόλλου, το οποίο φέρει τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

των ρεπόρτερ των FT

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν την υπογραφή συμφωνίας με πολλές ασιατικές χώρες για την ανάπτυξη τεχνολογίας μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, αρνούμενες ότι το σχέδιο που προωθούν εντάσσεται στην προσπάθεια παράκαμψης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που έχει τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Robert Zoellick, υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως το πρωτόκολλο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN (Association of South-East Asian Nations, Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας) που πραγματοποιείται στο Λάος, τόνισε ότι η συμφωνία δεν έρχεται σε άμεσο ανταγωνισμό με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

”Δεν απομακρυνόμαστε καθόλου από το Κιότο. Απλώς το συμπληρώνουμε. Στόχος μας είναι να βρούμε συμφωνίες με πρακτικές λύσεις στα προβλήματα”, δήλωσε.

Είναι πάντως γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεφύγουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι το νέο σύμφωνο, που τιτλοφορείται ”Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού για Καθαρή Ανάπτυξη και Κλίμα”, έρχεται σε αντίθεση ”με τις ευρείες διεθνείς δεσμεύσεις που δεν περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα δράσης”.

Τη συμφωνία συνυπέγραψαν η Κίνα, η Ινδία, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Προωθεί την έρευνα και ανάπτυξη για περιβαλλοντικά καθαρές τεχνολογίες, αλλά δεν θέτει στόχους για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων ούτε περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά στη μεταφορά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι έξι παραπάνω χώρες δημιουργούν το 50% των καυσαερίων που θεωρούνται υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι οι μόνες ανεπτυγμένες χώρες που έχουν απορρίψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο απαιτεί από τις βιομηχανικές χώρες μείωση των ρύπων μέχρι το 2012.

Η Κίνα, η Ινδία και τα άλλα αναπτυσσόμενα έθνη καταλαμβάνουν ένα διογκούμενο μερίδιο στην παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά δεν δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο Κιότο για περικοπές των ρύπων, γεγονός που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν άδικο.

Με τη νέα συμφωνία αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και την Ιαπωνία, τους θερμότερους υποστηρικτές του πρωτοκόλλου, ώστε να κερδίσουν δυνατότερη στήριξη από τα φτωχότερα έθνη.

Η Catherine Pearce, στέλεχος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης ”Φίλοι της Γης”, δήλωσε: ”Μια συμφωνία για την τεχνολογία, που συνοδεύεται με εθελοντικά μέτρα, δεν είναι απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Είναι απλώς μια ακόμη προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των 140 εθνών που έχουν συνυπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v