Lex: Αμερικανικός συνδικαλισμός

Δύο γενιές Αμερικανών εργαζομένων έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να έχουν σχετιστεί με τον συνδικαλισμό, γεγονός που έχει βοηθήσει να καταλάβουν τα επιχειρηματικά κέρδη μερίδιο ρεκόρ επί του εθνικού εισοδήματος. Και, ευτυχώς για τους επενδυτές, η ανεπάρκεια του αμερικανικύ συνδικαλισμού είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί από ένα διχασμένο εργατικό κίνημα.

Ούτε μια μέρα δεν περνάει χωρίς να ανακοινωθεί μεγάλη επιχειρηματική συγχώνευση. Η συνομοσπονδία όμως του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ είναι απασχολημένη με την δική της διάσπαση. Δύο από τις μεγαλύτερες ενώσεις εργαζομένων έχουν ήδη εγκαταλείψει την ομπρέλα της συνομοσπονδίας AFL-CIO. Και πολλές ακόμη αναμένεται να ακολουθήσουν.

Τα προβλήματα του εργατικού κινήματος δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τους συνήθεις υπόπτους: την παγκοσμιοποίηση, την απελευθέρωση, την ανεπάρκεια των εργατοπατέρων ή τις ιδιοσυγκρασίες της βορειοαμερικάνικης κουλτούρας.

Μια ματιά στην διαρκή ενδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του γειτονικού Καναδά, καταδεικνύει ότι άλλες είναι οι αιτίες για την χρόνια αδυναμία του αμερικανικού εργατικού κινήματος.

Η πιο σημαντική αιτία είναι, κατά κοινή ομολογία, η σειρά των νομικών μεταρρυθμίσεων. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 οι προστασίες που προσέφερε η Νέα Συμφωνία έχουν ατονήσει. Από την ώρα που ξεκίνησε η διάσπαση του κινήματος στην δεκαετία του 1980, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι συνδικαλιστές παραπέμπουν μάλλον σε τριτοκοσμικές δικτατορίες παρά στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οσοι πιστεύουν ότι η ευκαιρία να αλλάξει αυτή η πορεία έχει χαθεί, έχουν δίκιο. Δύο γενιές Αμερικανών εργαζομένων έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να έχουν σχετιστεί με τον συνδικαλισμό, ένα γεγονός που έχει βοηθήσει να καταλάβουν τα επιχειρηματικά κέρδη μερίδιο ρεκόρ επί του εθνικού εισοδήματος.

Τα συνδικάτα θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην οργάνωση των εργαζομένων και σε έναν μικρό αριθμό θεσμικών ζητημάτων. Θα έπρεπε επίσης να επιδιώξουν την πολιτική υποστήριξη πέρα από την παραδοσιακή συμμαχία τους με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ευτυχώς για τους επενδυτές, τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν από ένα διχασμένο εργατικό κίνημα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v