Καταναλωτές ζητούν ετικέτες κινδύνου σε αναψυκτικά

Ένα κουτάκι Coca-Cola περιέχει 10 κουταλιές ζάχαρης, με τη μέση ετήσια κατανάλωση να ανέρχεται περίπου σε 500 γραμμάρια την ημέρα. Την ίδια στιγμή, η παχυσαρκία στις ΗΠΑ παίρνει διαστάσεις επιδημίας, με έναν στους τρεις Αμερικανούς να είναι υπέρβαρος. Όλα τα ανωτέρω οδήγησαν καταναλωτική ένωση στις ΗΠΑ να ζητά προειδοποιητικές ετικέτες στα αναψυκτικά, όπως αυτές στα τσιγάρα.

του Andrew Ward στην Ατλάντα

Μια καταναλωτική ένωση στις ΗΠΑ ζητά προειδοποιητικές ετικέτες στα αναψυκτικά, όπως αυτές στα τσιγάρα, οι οποίες θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

Η πρόταση το Κέντρου Επιστημών στην υπηρεσία του Δημόσιου Συμφέροντος (CSPI) αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των αυξημένων πιέσεων που αντιμετωπίζουν εταιρίες όπως η Coca Cola και η PepsiCo, για το ρόλο που φέρονται να παίζουν στην επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει το Βόρειο Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Σε έγγραφη αίτησή του προς την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το CSPI επισημαίνει ότι οι καταναλωτές -ιδίως νεότερης ηλικίας- πρέπει να προειδοποιούνται για τους κινδύνους της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των οδοντικών προβλημάτων που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών.

Ένα από τα προτεινόμενα προειδοποιητικά μηνύματα είναι: ”Για να προστατέψετε τη γραμμή σας και τα δόντια σας, σκεφτείτε να προτιμήσετε τη σόδα και το νερό”.

Η αμερικανική Ένωση Ποτών, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς αναψυκτικών, τόνισε ότι η πρόταση ”πατρονάρει τους καταναλωτές και δεν έχει κοινή λογική”. Η Suzan Neely, πρόεδρος της Ένωσης, τονίζει ότι οι συσκευασίες των αναψυκτικών παρέχουν ήδη λεπτομερείς πληροφορίες στους καταναλωτές, όπως την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.

Επίσης, όπως τόνισε η κ. Neely, οι παραγωγοί αναψυκτικών αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παχυσαρκίας προσφέροντας μικρότερα μεγέθη τυποποίησης και διευρύνοντας την προϊοντική γκάμα τους με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και μεταλλικά νερά.

Οι ανησυχίες των καταναλωτών περί παχυσαρκίας είναι ο βασικός λόγος της μείωσης της κατανάλωσης αναψυκτικών στις ΗΠΑ. Ο μέσος Αμερικανός κατανάλωσε 18 κουτάκια αναψυκτικών λιγότερα το 2004 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, το CSPI επισημαίνει ότι ο μέσος έφηβος στις ΗΠΑ καταναλώνει ακόμη 1,5 κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα κατά μέσο όρο. Κάθε κουτάκι Coca-Cola περιέχει 39 γραμμάρια -ή 10 κουταλιές- ζάχαρη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων έχει τριπλασιαστεί από το 1980, σε 16%, ενώ το 1/3 των ενήλικων καταναλωτών στις ΗΠΑ θεωρούνται υπέρβαροι.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v