ΗΠΑ: Δολαριακή απειλή σε κέρδη από διεθνείς αγορές

Η έντονη ενίσχυση του δολαρίου εντός του δευτέρου τριμήνου αντιστρέφει τις ευεργετικές επιδράσεις στις πωλήσεις και τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, στις αγορές του εξωτερικού. Όμως ανατρέπει και τον σχεδιασμό τους για επαναπατρισμό κερδών που εκτιμώνται στα 250 δισ. δολ. περίπου, μετά από χορήγηση φορολογικής αμνηστίας ενός έτους από το Κογκρέσο.

του Dan Roberts και της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε αυτή την περίοδο ανακοινώσεων κερδοφορίας χωρίς μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανάπτυξης, καθώς η έντονη ενίσχυση του δολαρίου αντιστρέφει τις ευεργετικές επιδράσεις στις πωλήσεις και τα κέρδη στις αγορές του εξωτερικού.

Οι συγκρίσεις σε ετήσια βάση για τις πολυεθνικές εταιρίες αυξάνονται επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα λόγω της υποχώρησης του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος.

Η έντονη ενίσχυσή του έναντι του ευρώ και των άλλων βασικών νομισμάτων από τον Ιανουάριο σημαίνει ότι στα οικονομικά στοιχεία δευτέρου τριμήνου, που ανακοινώνονται εντός των ημερών, τα κέρδη από το εξωτερικό θα μετατρέπονται σε λιγότερα δολάρια.

Όμως η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες σημαίνει πολύ περισσότερα από το τέλος των αυξήσεων στα κέρδη τριμήνου. Απειλεί επίσης να διαταράξει τον επαναπατρισμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κέρδη των τελευταίων ετών.

Αυτές οι ροές κεφαλαίων προκύπτουν από τη φορολογική αμνηστία ενός έτους που χορήγησε το αμερικανικό Κογκρέσο για να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες να επανεπενδύσουν τα κεφάλαια που κέρδισαν στο εξωτερικό στην εγχώρια αγορά.

Από την έναρξη της περιόδου αμνηστίας τον Ιανουάριο, οι μεγάλες εταιρίες έχουν ανακοινώσει σχεδιασμό για επαναπατρισμό πλέον των 100 δισ. δολ., με συγκλίνουσες εκτιμήσεις για επιστροφή ακόμη 150 δισ. δολ.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι καθυστερήσεις στις οδηγίες από τις φορολογικές αρχές σημαίνουν ότι οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν μπει καν στη σχετική διαδικασία.

Με βάση τις εταιρικές ανακοινώσεις, τις εισροές συναλλάγματος και τις συζητήσεις με τους πελάτες της, η Citigroup εκτιμά ότι μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί μόλις 50 δισ. δολ., το 1/5 των συνολικών κεφαλαίων.

Από τη στιγμή που το ευρώ αγοράζει πλέον 12% λιγότερα δολάρια σε σχέση με την περίοδο που οι εταιρίες ανακοίνωναν τα προγράμματα επαναπατρισμού κεφαλαίων, αυτή η καθυστέρηση ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα ακριβή.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v