Προσοχή στα ”σύννεφα” από τις ΗΠΑ

Παρά τη νέα ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου, οι τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται σε υψηλά τριετίας. Ο δείκτης επενδυτικού κινδύνου της UBS δείχνει ότι στην παρούσα φάση οι επενδυτές αναζητούν ρίσκο, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν ακάθεκτες τις εξαγορές. Όμως, σε αυτό το διαφαινόμενο ευνοϊκό περιβάλλον, υπάρχουν ακόμη κάποια ”σύννεφα” στον ορίζοντα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η αυτοπεποίθηση δείχνει να επιστρέφει στις κεφαλαιαγορές. Μια σειρά βελτιωμένων ενδείξεων στους δείκτες αγοραστικής ισχύος των επιχειρήσεων έχει καταστείλει τις αμφιβολίες για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Παρά τη νέα ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου, οι τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται σε υψηλά τριετίας. Ο δείκτης επενδυτικού κινδύνου της UBS δείχνει ότι στην παρούσα φάση οι επενδυτές αναζητούν ρίσκο. Ο δείκτης βασίζεται σε μια σειρά δεδομένων με πλέον αξιοσημείωτο το spread μεταξύ της απόδοσης των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών και των αμερικανικών κρατικών 10ετών ομολόγων, το οποίο και συρρικνώνεται.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να ενισχύεται βασιζόμενη και στις ισχυρές επιχειρηματικές εξαγορές. ”Οι όγκοι των ρευστών διαθεσίμων των εισηγμένων εταιριών αλλά και οι μοχλευόμενες εξαγορές δείχνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί”, σχολιάζει η Trimtabs.

Αντί να επιβραδύνεται, ο Trevor Greetham, ο αναλυτής της Merill Lynch, εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε φάση υπερθέρμανσης. ”Η πρόσφατη πτωτική κίνηση του δείκτη ανεργίας δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ξεπερνά ακόμη τη μακροπρόθεσμη τάση”, επισημαίνει. ”Έχουμε θέσεις overweight στα εμπορεύματα και στις αναδυόμενες αγορές και underweight στα ομόλογα”.

Όμως, υπάρχουν ακόμη κάποια ”σύννεφα” στον ορίζοντα. Το πρώτο είναι ότι η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ χάνει την ορμή της. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί έντονα από 22% σε 2,4%. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δύο ”πονοκεφάλους”. Ο παγκόσμιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειώνεται από τα ισχυρά επίπεδα του 2004, ενώ το δολάριο έχει καταγράψει αξιοσημείωτο ράλι.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η αμερικανική Federal Reserve αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αντιδρώντας στην ισχύ της οικονομίας. Ο Stephen Jen, αναλυτής ισοτιμιών της Morgan Stanley, επισημαίνει ότι ”η πιθανότητα επιτοκίων στα επίπεδα του 4%-4,5% σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι τόσο μικρή όσο θεωρούν μερικοί”.

Ένα από τα παλαιότερα σλόγκαν της αγοράς είναι ”Μην πηγαίνετε κόντρα στη Fed”. Ωστόσο, για να τα πάνε καλά οι χρηματιστηριακές αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2005, θα πρέπει οι επενδυτές να την αγνοήσουν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v