BNP: Αυξάνεται η διάθεση ρίσκου των μικροεπενδυτών

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει τους μικροεπενδυτές σε ανάληψη επιπλέον επενδυτικού ρίσκου στις αγορές πολύπλοκων προϊόντων, όπως μετοχικά παράγωγα και ομόλογα. Η BNP Paribas προβλέπει ότι τα εμπορεύματα, η κτηματαγορά και οι μετοχές αναδυόμενων αγορών θα παραμείνουν στο προσκήνιο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2005.

του Gillian Tett

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει τους μικροεπενδυτές σε ανάληψη επιπλέον επενδυτικού ρίσκου στις αγορές πολύπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως μετοχικά παράγωγα και ομόλογα.

Μια έκθεση της BNP Paribas αναφέρει ότι ενώ οι επενδυτές παλαιότερα ζητούσαν προϊόντα που πρόσφεραν πλήρη εξασφάλιση, πλέον θυσιάζουν αυτές τις εγγυήσεις στην αναζήτησή τους για υψηλότερες αποδόσεις. ”Οι επενδυτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο επενδυτικό ρίσκο τόσο εντός του 2004 όσο και μέχρι στιγμής στο 2005”.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης από μικροεπενδυτές γι’ αυτά τα προϊόντα. Το συνολικό επίπεδο των αποταμιεύσεων που επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά προϊόντα διαμορφώθηκε σε 80 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Ως εκ τούτου, η Ευρώπη καθίσταται η μεγαλύτερη αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων για μικροεπενδυτές, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης. Ωστόσο, και στην Ασία παρατηρείται έντονη αύξηση των εκδόσεων προϊόντων που απευθύνονται στους μικροεπενδυτές, αν και η αγορά παραμένει πολύ μικρότερη σε σχέση με την Ευρώπη.

Πέρυσι, το επίπεδο των εκδόσεων στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, διαμορφώθηκε στα 12 δισ. δολ., οριακά υψηλότερα σε σχέση με το 2003, αλλά παρατηρήθηκε έντονη αύξηση των εκδόσεων στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, το επίπεδο των εκδόσεων υποχώρησε στα 12 δισ. δολ. από 15 δισ. δολ. το 2003.

Η BNP Paribas προβλέπει πως οι εκδόσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων για μικροεπενδυτές θα παραμείνουν ισχυρές εφέτος. Ωστόσο, η τράπεζα επισημαίνει ότι παρατηρείται μια μεταβολή στη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Ενώ στο παρελθόν στρέφονταν σε ”εξωτικά” προϊόντα, πλέον αναζητούν απλούστερες δομές. ”Τα εμπορεύματα, η κτηματαγορά και οι μετοχές αναδυόμενων αγορών θα παραμείνουν στο προσκήνιο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2005”, προβλέπει η τράπεζα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v