Οι πετρελαϊκές αγορές και το φαινόμενο ”contango”

Η εφετινή αύξηση κατά 37% των τιμών στα πετρελαϊκά συμβόλαια futures αποτέλεσε μια εντυπωσιακή απόδοση για τους επενδυτές, η οποία όμως ενδέχεται να συρρικνωθεί έως το τέλος του έτους, λόγω μεταβολών στην αποτίμηση των συμβολαίων futures. Τα ”μηνύματα” από τις αγορές futures για τις προσδοκίες της αγοράς και η καταλυτική επίδραση του φαινομένου ”contango”.

του Kevin Morrison

Η εφετινή αύξηση κατά 37% των τιμών στα πετρελαϊκά συμβόλαια futures αποτέλεσε μια εντυπωσιακή απόδοση για τους επενδυτές, αλλά ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις στους δείκτες εμπορευμάτων για το υπόλοιπο του έτους.

Πολλοί επενδυτές που κρατούσαν πετρελαϊκά συμβόλαια futures από τα τέλη του 2004 βλέπουν τις αποδόσεις τους να κινδυνεύουν λόγω μιας δραματικής μεταβολής στη μακροπρόθεσμη δομή αποτίμησης του West Texas Intermediate, του πετρελαίου αναφοράς, και σε μικρότερη κλίμακα, και στο ευρωπαϊκό πετρέλαιο αναφοράς, το Brent.

Οι αναλυτές των ενεργειακών αγορών επισημαίνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να φτάσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2005, ώστε να διατηρήσουν οι επενδυτές τις αποδόσεις που κατέγραψαν στο πρώτο μισό του έτους.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν το πετρέλαιο παραμείνει στα 60 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει η εν λόγω δομή αποτίμησης, οι επενδυτές κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σημαντική συρρίκνωση των ετήσιων αποδόσεων από το πετρέλαιο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο λόγος είναι η επίδραση του ”contango”, του όρου που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να περιγράψει το φαινόμενο υψηλότερων τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε σχέση με τις τιμές spot.

Το ”contango” συνήθως αποτελεί σημάδι προσωρινού πλεονάσματος στις αγορές εμπορευμάτων και ενθαρρύνει τη δημιουργία αποθεμάτων. Στον αντίποδα, οι τιμές spot του πετρελαίου διαμορφώνονται τα τελευταία 20 χρόνια σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές futures, βάσει της υπόθεσης ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο επιπλέον παραγωγής από τον OPEC για να ανταποκριθεί σε ενίσχυση της ζητούμενης ποσότητας.

Ο Francisco Blanch, αναλυτής ενεργειακών αγορών της Merrill Lynch, υπενθυμίζει ότι το τελευταίο ”contango” είχε συμβεί το 1998, όταν το πετρέλαιο υποχώρησε στα 10 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από κατάρρευση της ζήτησης από Ασία και μεγάλη αύξηση της ιρακινής παραγωγής.

”Τώρα έχουμε τιμές στα 60 δολάρια και η ύπαρξη του ”contango” σημαίνει ότι αναμένονται περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στην αγορά”, δήλωσε ο κ. Blanch.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v