Επιπτώσεις και κίνδυνοι από την άνοδο του δολαρίου

Το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλό οκταμήνου έναντι του ιαπωνικού γεν και σε υψηλό δεκαμήνου έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς οι επενδυτές αποτυπώνουν την νέα αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve. Τι επιπτώσεις αναμένεται να έχει η διευρυνόμενη ”ψαλίδα” στα επιτόκια και η ισχυροποίηση του δολαρίου για τις αγορές;

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλό οκταμήνου έναντι του ιαπωνικού γεν και σε υψηλό δεκαμήνου έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς οι επενδυτές αποτυπώνουν τη νέα αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve.

H εξέλιξη αυτή διευρύνει περαιτέρω την ”ψαλίδα” μεταξύ των αμερικανικών επιτοκίων και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε άλλες χώρες. Τα επιτόκια τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Ελβετία είναι κάτω του 1%, ενώ η επόμενη κίνηση σχετικά με τα επιτόκια στην ευρωζώνη (τα οποία βρίσκονται στο 2%) θεωρείται πιθανότερο να είναι πτωτική παρά ανοδική.

Οι αποδόσεις δεν είναι φυσικά ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τις αγορές συναλλάγματος. Ωστόσο, οι άλλοι δύο παράγοντες, οι διαφορές στην οικονομική ανάπτυξη και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, δείχνουν να αλληλοεξουδετερώνονται στην παρούσα φάση.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν εμφανίζουν σαφή εικόνα, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει πολύ ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την ευρωζώνη ή την Ιαπωνία. Και ενώ οι απαισιόδοξοι για το αμερικανικό νόμισμα εκτιμούν ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το έλλειμμα θα το οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν να φαλιρίσουν περιμένοντας να συμβεί το μακροπρόθεσμο.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από εννέα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων τα πραγματικά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων είναι μόλις σε θετικό έδαφος. Και ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Fed θα σταματήσει στο 3,5%, τα συμβόλαια Fed futures στο Chicago Board of Trade υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές περιμένουν να διαμορφωθούν τα επιτόκια στο 3,75% έως το Νοέμβριο.

Εάν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξηθούν όντως δύο φορές ακόμη, μπορούν άραγε οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων (treasuries) να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 4%; Και θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι χρηματιστηριακές αγορές αναφορικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας;

Όμως, η δυσκολότερη ίσως ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές είναι τι σημαίνει η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου για τη μακροπρόθεσμη υγεία του οικονομικού συστήματος. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η επίπτωση μπορεί να ήταν θετική, καθώς απάλυνε τις αντιπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Όμως όσον αφορά στη διόρθωση των εμπορικών ανισορροπιών, το δολάριο κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v