Οι δείκτες κλίματος και οι αγορές

Ούτε μια ημέρα δεν περνά χωρίς κάποια ένδειξη για το καταναλωτικό, επιχειρηματικό ή επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο αυτές οι μετρήσεις σπάνια δείχνουν μια εικόνα που μπορεί να διατηρηθεί και την επομένη. Αν και είναι πιθανό να ”μολύνονται” από τα οικονομικά σχόλια στις εφημερίδες, παραμένουν χρήσιμες για ορισμένα συμπεράσματα.

του Philip Coggan, συντάκτης επενδύσεων των FT

Ούτε μια ημέρα δεν περνά χωρίς κάποια ένδειξη για το καταναλωτικό, επιχειρηματικό ή επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο αυτές οι μετρήσεις σπάνια δείχνουν μια εικόνα που μπορεί να διατηρηθεί και την επομένη.

Την Τρίτη, για παράδειγμα, ο δείκτης της ιταλικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2001, ενώ ο δείκτης GFK του καταναλωτικού κλίματος κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 11 μηνών. Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε για πρώτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο.

Είναι πιθανό αυτοί οι δείκτες κλίματος να ”μολύνονται” από τον γενικότερο τόνο των οικονομικών σχολίων στα media. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ίσως αισθάνονται ότι ”θα έπρεπε” να νιώθουν κατάθλιψη ή χαρά, ανεξαρτήτως της πραγματικής τους κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι μεταβολές στη διάθεση μπορεί να είναι σημαντικές, εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μειώσουν τις δαπάνες τους ως αποτέλεσμα.

Τα μοντέλα μέτρησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης συνήθως εξετάζονται αντίστροφα. Όσο πιο χαρούμενοι αισθάνονται οι επενδυτές, τόσο περισσότερο ευάλωτες θα πρέπει να είναι οι τιμές των τίτλων.

Το μοντέλο πανικού/ευφορίας της Citigroup βρίσκεται σε περιοχή ”πανικού”, γεγονός που, σύμφωνα με τον αναλυτή Tobias Levkovich, υποδηλώνει ότι οι τιμές των μετοχών θα διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από τώρα, ενδεχόμενο με πιθανότητα πραγματοποίησης 95%.

Όμως το μοντέλο επενδυτικού κινδύνου της UBS υποχωρεί προς το ”ουδέτερο” από τα επίπεδα ”αναζήτησης ρίσκου”. Σε αντίθεση με τη Citigroup, η UBS εξηγεί πώς λειτουργεί το μοντέλο. Η πρόσφατη μεταβολή οφείλεται στην υψηλότερη τιμή του χρυσού και στα διευρυνόμενα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών.

Ίσως, όλες αυτές οι μετρήσεις του κλίματος να δίνουν τόσο διαφορετικές απαντήσεις επειδή και οι ίδιοι οι επενδυτές αισθάνονται σύγχυση. Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι ορισμένοι, όπως ο Bill Gross της Pimco, θεωρούν ότι η οικονομική ύφεση αποτελεί ένα ”ρεαλιστικό ενδεχόμενο”, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει ή να συμβεί στο άμεσο μέλλον, κάτι τέτοιο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v