Ισχυρό πλήγμα στις βιομηχανίες από το πετρέλαιο

Το κόστος της ενέργειας δείχνει να έχει φθάσει σε οριακό σημείο για πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς ο ρυθμός αύξησης της πετρελαϊκής τιμής ξεπερνά την ικανότητα των εταιριών να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστους στους καταναλωτές.

των Dan Roberts στη Νέα Υόρκη, Bertrand Benoit στο Βερολίνο και David Turner στο Τόκιο

Το κόστος της ενέργειας δείχνει να έχει φθάσει σε οριακό σημείο για πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς ο ρυθμός αύξησης της πετρελαϊκής τιμής ξεπερνά την ικανότητα των εταιριών να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστους στους καταναλωτές.

Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι και οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο εκδίδουν προειδοποιήσεις κερδοφορίας.

Οι μετοχές των ενεργοβόρων κλάδων όπως ο κατασκευαστικός και των μεταφορών έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα. Ωστόσο, ακόμη και οι εταιρίες που μέχρι πρότινος ελαχιστοποιούσαν τις ζημιές μετακυλίοντας τις αυξήσεις τιμών στους πελάτες τους, αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες σε αυτή την πρακτική.

Η FedEx, για παράδειγμα, η μεταφορική εταιρία που έχει καταγράψει τα μεγαλύτερα οφέλη από την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου, δείχνει να σπάει το σερί ενίσχυσης κερδοφορίας της, καθώς προειδοποίησε πως τα κέρδη τριμήνου της ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα από τις τιμές των καυσίμων, παρά την ειδική χρέωση που επέβαλε στους πελάτες της.

Επίσης, η βιομηχανία μετάλλων, η οποία απολαμβάνει την καλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων ετών, συμπιέζεται μεταξύ του υψηλού κόστους των υλών που σχετίζονται με ενέργεια, όπως ο ηλεκτρισμός και το κάρβουνο, καθώς και της επιβραδυνόμενης ζήτησης από τους πελάτες της.

Τα παράπονα των αμερικανικών βιομηχανιών θα τεθούν στο προσκήνιο εντός της εβδομάδας, καθώς το Κογκρέσο θα εξετάζει ενεργειακό σχεδιασμό που πολλοί ισχυρίζονται ότι θα ελαφρύνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Andrew Liveris, διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, θεωρώντας ότι το υψηλό κόστος ενέργειας στις ΗΠΑ θέτει τις βιομηχανίες εταιρίες προσωρινά εκτός ανταγωνισμού. ”Τα τελευταία δυο χρόνια, μόνο το κόστους φυσικού αερίου των χημικών εταιριών έχει αυξηθεί κατά 10 δισ. δολ. και έχουμε χάσει πωλήσεις πλέον των 50 δισ. δολ. από τον ξένο ανταγωνισμό”, δηλώνει.

Όμως και από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ελάχιστες ιαπωνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που εμφανίζουν μερική ”ανοσία” στα ενεργειακά προβλήματα. H Asahi Kasei, μια από τις μεγαλύτερες χημικές εταιρίες της Ιαπωνίας, προειδοποιεί ότι τα κυμαινόμενα κόστη της ενισχύονται κατά 3 δισ. γεν για κάθε αύξηση κατά 1.000 γεν το κιλό στην τιμή της νάφθας, ενός υποπροϊόντος πετρελαίου.

Ελάχιστες εταιρίες, όπου και αν βρίσκονται γεωγραφικά, μπορούν να ξεφύγουν εξ’ ολοκλήρου από τις αυξανόμενες πετρελαϊκές τιμές και οι περισσότερες θα προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το κόστος.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v