Lex: Χρυσός

Σαν μια γερασμένη στάρλετ του Χόλιγουντ που μόλις έκανε λίφτινγκ, ο χρυσός έχει γίνει και πάλι ελκυστικός. Συνήθως, υπάρχει μια πολύ στενή διασύνδεση μεταξύ του χρυσού και αδυναμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος συνοδεύτηκε από μία αύξηση της τιμής του χρυσού.

Σαν μια γερασμένη στάρλετ του Χόλιγουντ που μόλις έκανε λίφτινγκ, ο χρυσός έχει γίνει και πάλι ελκυστικός.

Συνήθως υπάρχει μια πολύ στενή διασύνδεση μεταξύ του χρυσού και αδυναμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Μαζί με το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο χρυσός λειτουργεί σαν εναλλακτικό ”νόμισμα”. Το ευρώ, ωστόσο, προσφέρει καλύτερη απόδοση και πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ συνοδεύτηκε από μια αύξηση της τιμής του χρυσού. Στην Ευρώπη ο χρυσός διέσπασε το ανώτατο όριο του εύρους των 315-350 ευρώ που τον περιόριζε από το 2002.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξηγεί εν μέρει την αδυναμία του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά σημαντικό ρόλο έχουν επιτελέσει και πολιτικοί παράγοντες. Τα αρνητικά δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία, καθώς και η μάχη για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβαρύνει το κλίμα.

Μεταξύ της αρχικής υιοθέτησης του ευρώ το 1999 και του 2003, το μερίδιο του ευρώ στα αποδεδειγμένα επίσημα αποθέματα συναλλάγματος έχει ενισχυθεί στο 19,7% από 13,5%. Οι αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του νομίσματος ως αποθεματική ισοτιμία ίσως επηρεάσει τις κεντρικές τράπεζες που επιθυμούν διασπορά των αποθεμάτων τους από το αμερικανικό νόμισμα.

Είναι λογικό να ωφεληθεί ο χρυσός. Όμως αυτό δεν συνάδει με την πραγματικότητα (που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να επιμένουν σε πωλήσεις χρυσού) και την επιθυμία των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κίνα, να συνεχίσουν να διατηρούν δολαριακά αποθέματα για να διαχειρίζονται τις δικές τους ισοτιμίες.

Η ενδεχόμενη υποχώρηση του δολαρίου λόγω ανησυχιών για το εμπορικό έλλειμμα θα ενεργοποιήσει ξανά τη διασύνδεση με τον χρυσό και θα στηρίξει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Όμως το σενάριο ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των κεντρικών τραπεζών για αποθέματα χρυσού δείχνει τόσο αισιόδοξο, όσο και η πεποίθηση ότι η αισθητική χειρουργική μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v