Οι Σουηδοί δείχνουν το δρόμο...

Η μείωση των επιτοκίων στη Σουηδία κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται από πολλούς ως προάγγελος αντίστοιχης κίνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως, τι σημαίνει για τις κεφαλαιαγορές μια κίνηση χαλάρωσης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, τη στιγμή που η αμερικανική Federal Reserve δείχνει έτοιμη να συνεχίσει την τροχιά ήπιων αυξήσεων; Ο Philip Coggan αναλύει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Θα μπορούσε, η αναπάντεχη μείωση των σουηδικών επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα να εμπεριέχει κάποια ευρύτερα μαθήματα; Για ορισμένους, οι Σουηδοί έδωσαν το παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατηρεί τα επιτόκια στο 2% (όπως στη Σουηδία πριν από τη μείωση) για περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τουλάχιστον η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να κάνει την κίνησή της, με την πιθανότητα μείωσης να εξαρτάται από τα μελλοντικά μακροοικονομικά δεδομένα. Τα τελευταία ”σημάδια” παρουσιάζονται μεικτά, με τον δείκτη ZEW να δείχνει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, αλλά τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία να συρρικνώνονται κατά 0,9% το Μάιο.

Τι θα σήμαινε μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για τις κεφαλαιαγορές; Οι ευρωπαϊκές μετοχές ωφελούνται προφανώς, από τη στιγμή που οι επενδυτές ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές των οικονομιών της ευρωζώνης.

”Η κίνηση στη Σουηδία θα οδηγήσει τους επενδυτές στην πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δράσουν για να απαλύνουν τον πόνο από την επιβράδυνση στην εταιρική κερδοφορία”, αναφέρει ο David Bowers, αναλυτής της Merrill Lynch. ”Όμως, αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι, εάν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% ενώ η Fed συνεχίσει να τα ενισχύει, ποια τράπεζα θα επηρεάσει περισσότερο το κλίμα”.

Ένας συνδυασμός χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και σύσφιγξης από τη Fed θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ. Η ”ψαλίδα” αποδόσεων μεταξύ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ, η οποία διαμορφώνεται στην παρούσα φάση στο 1%, ενδέχεται να διευρυνθεί στο 2% ή ακόμη περισσότερο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετατρέψει το ευρώ στο αγαπημένο νόμισμα των κερδοσκόπων.

”Φαίνεται πως το carry trade αναγεννήθηκε, με το ευρώ να αποτελεί πλέον το νόμισμα χρηματοδότησης”, τονίζει ο David Sharp της JP Morgan Asset Management. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δανείζονται σε ευρώ, ένα νόμισμα που ακολουθεί φθίνουσα πορεία με επιτόκιο μόλις 2%, και το χρησιμοποιούν για να τοποθετηθούν σε επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v