Τι σημαίνουν οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων;

Το πετρέλαιο ”άγγιξε” τα 60 δολάρια το βαρέλι στο συμβόλαιο futures για παράδοση Σεπτεμβρίου. Η τιμή του χαλκού διαμορφώνεται στα επίπεδα-ρεκόρ των 3.435 δολ. ο τόνος και, παρά την ενίσχυση του δολαρίου, ο χρυσός τιμάται σε υψηλό τριμήνου, στα 435 δολάρια η ουγκιά. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων ”δείχνουν” οικονομίες σε επιβράδυνση.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το πετρέλαιο ”άγγιξε” τα 60 δολάρια το βαρέλι στο συμβόλαιο futures για παράδοση Σεπτεμβρίου. Η τιμή του χαλκού διαμορφώνεται στα επίπεδα-ρεκόρ των 3.435 δολ. ο τόνος και, παρά την ενίσχυση του δολαρίου, ο χρυσός τιμάται σε υψηλό τριμήνου, στα 435 δολάρια η ουγκιά.

Η εκτίναξη των τιμών των συγκεκριμένων εμπορευμάτων θα μπορούσε να δείχνει μια απόλυτα υγιή παγκόσμια οικονομία. Όμως αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με τον βασικό δείκτη του OΟΣΑ, ο οποίος πλέον διαμορφώνεται σε αρνητικό έδαφος, ή με τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων που ανέρχονται μόλις πάνω από το 4%.

Οι ενισχυμένες τιμές των εμπορευμάτων ίσως μπορούν να εξηγηθούν και αλλιώς. Το πετρέλαιο, για παράδειγμα, πιέστηκε σε υψηλότερα επίπεδα λόγω των ανησυχιών για διαταραχές στη προσφορά από τη Νιγηρία και από τις πρόσφατες δηλώσεις από τον ΟPEC. Ο χρυσός, ο οποίος συσχετιζόταν αρνητικά με το δολάριο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές ανησυχίες για το ευρώ, ξεπερνώντας τα 350 ευρώ η ουγκιά.

Όμως, η υψηλή τιμή του χαλκού πρέπει να σχετίζεται απλώς με την προσφορά και τη ζήτηση. Τα αποθέματα αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Οπότε, εάν η ζήτηση ενισχύεται, πώς μπορούν να εξηγηθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων;

Μια πιθανή απάντηση είναι ότι η ζήτηση εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη στις ανεπτυγμένες αγορές αλλά πολύ ισχυρή στην Κίνα. Ακόμη και εδώ όμως, υπάρχει περιθώριο διαφορετικών απόψεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Stephen Roach της Morgan Stanley, υποστηρίζουν ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται.

Η ”σχολή της επιβράδυνσης” λαμβάνει την πρόσφατη μείωση των κινεζικών εισαγωγών ως αποδεικτικό στοιχείο της θέσης τους. Όμως η Capital Economics έχει τις αντιρρήσεις της. ”Δεν υπάρχουν αποδείξεις ανώμαλης προσγείωσης στα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής”, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος. ”Αναμένουμε εξαιρετικά ήπια επιβράδυνση, με την Κίνα να αναπτύσσεται με ρυθμό 8,7% εφέτος από 9,5% το 2004”.

Τίποτε δεν είναι βέβαιο. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι ένας συνδυασμός οικονομιών που επιβραδύνονται και υψηλότερων τιμών εμπορευμάτων. Κάτι τέτοιο θα συρρίκνωνε εντυπωσιακά τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v