Η ζήτηση στέλνει τον ”μαύρο χρυσό” σε ύψη-ρεκόρ

Οι ανησυχίες από το μέτωπο της προσφοράς και της ζήτησης στέλνουν τις τιμές των futures πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ διάφορες εκθέσεις που κάνουν λόγο για περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων ενισχύουν την τάση, τη στιγμή που οι κερδοσκόποι στις ενεργειακές αγορές τοποθετούνται σε συνέχιση του ράλι.

του Neil Dennis

Οι ανησυχίες από το μέτωπο της προσφοράς και της ζήτησης στέλνουν τις τιμές των futures πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ διάφορες εκθέσεις που κάνουν λόγο για περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων ενισχύουν την ανοδική κίνηση.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα το συμβόλαιο futures για πετρέλαιο τύπου Nymex παραδοτέο τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 90 σεντς, για να κλείσει στα 59,23 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ, το συμβόλαιο για Brent αυξήθηκε κατά 56 σεντς στα 58,32 δολ. το βαρέλι.

Η απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων από εργάτες πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Νορβηγία, καθώς και οι άσχημες σχέσεις των εργαζομένων στη Νιγηρία με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί, έχουν ενεργοποιήσει τους κερδοσκόπους.

Με τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ να αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν έως το τέλος του έτους, η οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της προσφοράς ενδέχεται να ενισχύσει τις πιέσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οπότε η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στο ανώτατο σημείο της.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Συναλλαγών Futures Εμπορευμάτων δείχνουν ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου, οι καθαρές θέσεις long των κερδοσκόπων στις ενεργειακές αγορές ενισχύθηκαν στο 12.653 από μόλις 1.400 την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι τοποθετούνται σε περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του ”μαύρου χρυσού”.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της Merrill Lynch, Francisco Blanch, τόνισε σε έκθεσή του τη Δευτέρα ότι οι πρόσφατες ανοδικές κινήσεις της πετρελαϊκής τιμής ενδέχεται να περιοριστούν εντός του επόμενου έτους.

”Δεν αναμένουμε σταθεροποίηση στο μέτωπο της προσφοράς σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγή είναι αποτέλεσμα 20 ετών ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα και οι χρόνοι παράδοσης των νέων projects είναι μεγάλοι”, επισημαίνει.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v